След като се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка

...
След като се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка
Коментари Харесай

Гинка Върбакова проговори за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

След като се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, бизнесдамата проговори пред Нова телевизия и съобщи, че компанията, която придобива най-голямото енергодружество в България, е 100% нейна благосъстоятелност.

„ Аз съм крайният притежател. Това се вижда от Търговския указател. Крайният притежател в Търговския указател съм аз”, безапелационна бе Върбакова.

На въпрос за какво чешката страна е избрала точно нейната компания, тя отговори:

Не мога да кажа за какво са избрали нас. Това беше една дълга и доста комплицирана процедура, в която се изискваха доста финансови документи, които да подсигуряват кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да създадем. По принцип при подобен тип финансиране, тъй като покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков заем от интернационална банкова институция, която все още, за жалост, не мога да разкрия”.

Запитана по какъв начин банката си подсигурява, че обезпечава парите, Върбакова отвърна:

„ Практиката е при подобен тип финансиране, да бъдат залагани акциите на сдружението, т.е. това е изцяло позната във финансовите среди практика”.

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова , която подаде оставката си, с цел да почисти подозренията, посъветвана за това от премиера. На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв метод в реализирането на договорката за продажбата на ЧЕЗ, бизнесдамата отговори изрично:

„ Цялата договорка се организира под чешкото законодателство. Цялата договорка и диалози бяха в Прага и българското държавно управление, български министри или български политически лица не са имали безусловно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

По-рано през днешния ден от ГЕРБ упрекнаха в неистина водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова , която съобщи, че държавната Българска банка за развиване ще финансира договорката. От банковата институция също отхвърлиха изрично това.

Борисов: Само ЧЕЗ ли да купим, за какво не и банките?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР