След като се оплака, че спекуланти причиняват покачване на цените

...
След като се оплака, че спекуланти причиняват покачване на цените
Коментари Харесай

Ердоган обвини супермаркетите за скока на цените в Турция

След като се оплака, че спекуланти предизвикват повишаване на цените на плодове и зеленчуци, президентът Реджеп Тайип Ердоган в този момент упрекна петте най-големи вериги супермаркети в страната за страшното повишаване в Турция.

Ердоган по-рано даде обещание, че Турция ще овладее инфлацията допустимо най-бързо. „ Пазарите се въздействат от политиката на пет вериги супермаркети “, сподели Ердоган пред кореспонденти.

Президентът не уточни имената на веригите, само че мнозина допуснаха за кои имена става въпрос. В разследване на което акциите им спаднаха на турската комерсиална борса в петък.

Миналата седмица Ердоган беше споделил, че държавното управление ще се оправи изключително с неконтролираното повишение на цените на питателните артикули.

„ Ние сме добре осведомени с проблемите по отношение на разноските за живот, породени от инфлацията “, сподели той. „ Ще предотвратим несъразмерното нарастване на цените по рафтовете, като сложим инфлацията под надзор допустимо най-скоро посредством понижаване на разноските и битка със спекулантите.

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция се форсира до 19,25% през август. В четвъртък централната банка намали централния лихвин % с един пункт, на 18% като с този ход се стреми да бъдат подкрепени производителите в страната.

Хранителната инфлация се е повишила с близо 30% през август по отношение на предходната година и с над 3% по отношение на предходния месец.

Министерството на търговията стартира по-рано този месец едновременни инспекции в супермаркети в девет провинции, в това число Истанбул, Бурса, Анкара, Анталия, Измир и Адана.

Председателят на Федерацията на търговците на дребно в Турция Емер Дюзгюн повтори забележките на президента, обвинявайки комерсиалните вериги, че безусловно „ нанасят тежък удар “ на търговците, където и да работят, и „ предизвикват повишаване на цените “.

Той акцентира, че броят на тези магазини е изключително огромен и продължава да се усилва в страната. Той добави, че това доста вреди на бизнеса на дребните търговци в тези градове.

„ Ако те се държат по -справедливо в този миг, жителите ще могат да купуват артикули на налична цена, а производителят ще има опция да получи своите доходи и пари в точния момент “, означи Ердоган.


Статистика демонстрира, че в Турция работят 249 вериги магазина, като броят на техните клонове доближава 38 387. Делът на тези търговци на дребно в целия бранш е достигнал 79% от 60% през последните 10 години.

Общият бранш на дребно в това време доближи продажби в размер от почти 1,5 трилиона лири (169 милиарда долара).

Общият оборот на локалните пазари в това време е към 40 милиарда лири. Смята се, че близо 1 милион души в Турция са заети в бранша на комерсиалните вериги за търговия на дребно.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР