След като се опитаха да ме убият, докато съм главен

...
След като се опитаха да ме убият, докато съм главен
Коментари Харесай

Опитаха се да ме убият докато съм главен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи утре, ако остана сам на улицата, казал Иван Гешев

" След като се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи с мен, в случай че на следващия ден съм самичък на улицата. Защита за физическата ми целокупност, здравето и живота ми и на фамилията ми, е да заставам на тая позиция ". Тези думи е споделил основният прокурор Иван  Гешев на зам.-шефът на Следствието Ясен Тодоров. 

Тодоров през днешния ден бе изслушан от Пленума на Висшия правосъден съвет по предлагането за отстраняването на прокурор №1. 

Тодоров изрази страдание, че не е бил изслушан по първото искане за предварително премахване на Гешев, с цел да се разсеят подозрения, които и през днешния ден витаели, изключително към фигурата на израелския специалист и отдели време, с цел да опише пред членовете и за специалиста. Той сподели листовка с изложение на академията по антитероризъм, в която преподава въпросният израелски специалист. С израелския специалист, който е върховен офицер от израелските специфични елементи, Тодоров описа, че се срещнал на 9 март на конференция в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Гешев ми описа, че от известно време имало напън към него да си тръгне и му предложили всякакви дипломатически постове.  Той ми сподели:  " Аз нямам избор, опрян съм до стената ". ", разгласи през днешния ден пред Висш съдебен съвет Ясен Тодоров.

Той бе свикан да опише за прочувственото положение на основния прокурор Иван Гешев след атентата против него.

" Бихте ли описали по какъв начин изглеждаше, имаше ли смяна като метод на диалог Иван Гешев? По-спокоен, по-раздразнителен ли беше, попита адвокат Радостина Томова, която съставлява Иван Гешев

" Господин Гешев е душевен резистентен, проведен и с подредено мислене. На тази дата той беше по-различен, беше разпръснат и безреден. Скачаше от тематика на тематика, възмущаваше се.

В един миг споделяше " ясно ми е какво ще се случи ", в идващия миг заявяваше, само че аз " няма да се дам " . Отдавам това на прочувствения потрес. Момче от НСО, което е участвало на атентата, сподели че такова нещо не е преживявал, макар че е квалифициран ", описа Тодоров

Според Тодоров Иван Гешев се е трансформирал в медийна жертва. 

Ясен Тодоров съобщи, че не схваща българските публицисти, които се вълнували от израелския специалист и дали децата на Иван Гешев са участвали по време на атентата. 

Израелския специалист е декларирал, че това е офанзива срещу държавата и в случай че страната не предприеме ограничения това ще продължи.

Ясен Тодоров разказа израелския специалист като върховен офицер от Израелските специални части, който преподава във водеща академия по антитероризъм в света. 

Тодоров съобщи, че се е срещнал с специалиста по време на конференция в Софийския университет. 

Според Ясен Тодоров, Гешев съвсем не е спал в дните след атентата. " Не е било пиратка, а гърмеж предопределен за ликвидиране. Със средство, което е рисково за живота на мнозина. "

След  атентата против него основният прокурор Иван Гешев бил " разпръснат и безреден, скачаше от тематика на тематика " , описа още зам. шефът на следствието. 

" Той (Гешев) по принцип е със здрава душeвност, само че човек, който е прежилял тези неща, няма по какъв начин да не показва някакви страсти ",  посочи Тодоров.

На 14 май Гешев му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката и че е опрян до стената.

По думите му Гешев се страхувал, че в случай че подаде оставка, ще бъдат репресирани хората в прокуратурата, които се считат за негови близки.

" Каза, че желае да завоюва време и да остане на този пост, за да свърши работата, за която е определен. Че е наясно, че в случай че не си подаде оставката, ще бъдат подхванати законодателни дейности да бъде отхвърлен. Тези неща се случиха ",  посочи Тодоров.

Тодоров съобщи, че с Борислав Сарафов и Иван Гешев се познават от 35 години и са учили дружно. 

" Със сигурност сред 1 и 14 май не със се виждал с основния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса ", уточни следователят. На 4 май говорили поради бъдеща командировка на Тодоров.  Тогава Гешев му разказал, че след атентата съвсем не е спал. Докато чакал пред Висш съдебен съвет, Тодоров приказвал и с защитата от НСО.

На 14 май в ранния следобяд Гешев се обадил на Тодоров. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Останал там към 30 минути. Срещата била следобяд - сред 14 и 16 часа. Там схванал, че основният прокурор е приказвал с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР