След като САЩ и други страни признаха самопровъзгласилия се за

...
След като САЩ и други страни признаха самопровъзгласилия се за
Коментари Харесай

Руска медия за събитията във Венецуела: Майдан в Каракас

След като Съединени американски щати и други страни признаха самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, битката за власт в тази страна дефинитивно мина на интернационално ниво, написа "Взгляд " в публикация под заглавие "Венецуелският майдан (събитията в Киев от края на 2013 – началото на 2014 година, довели до промяната на властта в Украйна) показва идването на нова ера ".

Венецуелската рецесия освен се подрежда измежду фронтовете на огромната геополитическа игра - за известно време тя може да стане и неин център, твърди съветският електронен вестник. При все че Съединени американски щати и някои латиноамерикански страни позволяват на думи военна инвазия във Венецуела, действителни шансове за това няма. Вашингтон, Отава и няколко страни от Европа и Южна Америка в действителност признаха Гуайдо за легален водач, което им дава фиктивен мотив за интервенция при молба за военна помощ от негово име. Фактически обаче никой не би тръгнал да води война с венецуелската войска - тя надалеч не е единствено декоративна и е вярна на президента Николас Мадуро, декларира "Взгляд ".

Позицията на венецуелската войска сега е много нееднозначна, считат обаче специалисти на "Известия ". Редица висши военни изрично поддържаха конституционния ред и персонално Мадуро, само че министърът на защитата Падрино Лопес съобщи единствено, че поддържа конституцията, без да спомене президента. Освен това в редица райони силите за сигурност просто дадоха път на протестиращите - вслушаха се в апела на "президент номер две " да не стрелят по хората, отбелязва изданието.

Двувластието в Каракас разцепи интернационалната общественост, установи "Известия, напомняйки, че съгласно Москва признаването на Гуайдо за легален водач нарушава нормите на интернационалното право. Руският държавен глава Владимир Путин изрази в телефонен диалог поддръжка на Мадуро и означи, че изострянето на вътрешнополитическата рецесия във Венецуела се дължи на "груба интервенция извън ", показва всекидневникът под заглавие "Русия предизвестява Съединени американски щати да не нахлуват във Венецуела ".

"Нашата дипломация ще направи всичко допустимо, даже мъничко от невъзможното за стабилизиране на обстановката във Венецуела. При най-лошо развиване обаче не е изключено да понесем вреди поради своята позиция ", разяснява Владимир Давидов, теоретичен началник на съветския Институт за Латинска Америка. Според него Съединени американски щати няма да подхващат въоръжена интервенция във Венецуела, защото нямат интерес в една близка страна да избухне мощен спор.

С военна интервенция Вашингтон би направил мечешка услуга на опозицията и "преходното държавно управление " на Гуайдо, поставяйки под подозрение неговата правда, счита френският латиноамериканист Оливие Компаньон.

Повечето венецуелци и армията поддържат Мадуро и евентуално ще надвият протестиращите, в случай че Съединени американски щати и Колумбия не се осмелят на военна интервенция, предвижда аналитикът Сергей Марков пред "Новие вести ". От друга страна, ръководството на Мадуро докара до хиперинфлация и бедност - даже той да отблъсне митинга, след време може да се повтори нещо сходно, само че в по-успешен вид, споделя съветският специалист. Той предлага "Русия и Китай да образуват взаимен корпус от стопански съветници, които да оказват помощ на Венецуела да води една напълно нова икономическа политика, да подкрепят страната в излизането от рецесията. Това единствено ще ускори позициите на Русия във Венецуела ", прибавя Марков.

Според сътрудника му Юлий Нисневич във Венецуела "възможен сирийският сюжет - в случай че армията се разцепи, ще стартира революция ", както "за жал постоянно се случва в Латинска Америка ". "В един миг в Сирия изглеждаше, че президентът Башар Асад виси на косъм, само че ние го спасихме. Естествено, всичко е допустимо, само че решението да подкрепим Мадуро, както подкрепихме Асад, ще бъде безусловно безумство ", декларира съветският политолог. Нисневич не има вяра Москва да построи във Венецуела военна база, както в Сирия. "Подозирам, че никой в действителност няма да сътвори военна база във Венецуела, тъй като това ще е повтаряне на Карибската рецесия от 1963 година Мисля,че никой няма интерес от такава обстановка ", добавя той.

Ако Мадуро резервира властта си, Русия рискува да изгуби всички пари, които е вложила във Венецуела - това мнение доминира в експертните среди. Заемите, предоставени на Боливарската република, имат ниска пазарна стойност с оглед проточилата се икономическа рецесия в тази страна, отбелязва "Независимая газета ".

Русия е измежду най-големите кредитори на рухващата страна. Още от времето на нейния починал водач Уго Чавес Москва поддържа тесни партньорски връзки с Венецуела - съветските компании имат интерес основно от богатите й петролни залежи, акцентира "Лента ". Освен това Венецуела е измежду най-големите консуматори на съветска военна техника - хеликоптери, изтребители, танкове, артилерийски и ракетни комплекси. Каракас отвори в страната цех за произвеждане на съветски автомати "Калашников " нов модел - АК-103, и на муниции за тях. Латиноамериканската страна заплати за всичко това близо 11 милиарда $, припомня онлайн изданието. По данни на съветското икономическо министерство вложенията на Москва във венецуелската стопанска система надвишават 4,1 милиарда $. Тази година специалисти от Русия, опитващи се от години да подкрепят режима, даже предложиха на Каракас неофициален проект за излекуване на стопанската система. Неясно остава прочее дали той би избавил ситуацията, се споделя в публикацията.

Повече вложения от Русия е вкарал във Венецуела единствено Китай - съгласно компанията "Екоаналитика ", от 10 години насам Каракас е получил от китайците към 70 милиарда $. За разлика от съветските управляващи обаче Пекин не поддържа изрично днешния режим, показва "Лента ". В случай на прелом новата власт във Венецуела най-вероятно ще признае и ще заплаща задълженията на предходната. Но при днешната толкоз очевидна поддръжка за Мадуро от страна на Москва ще е извънредно мъчно да се построи взаимно доверие, акцентира електронният вестник.

Още не се знае какво чака провалилата се страна - прелом, революция или още години непоклатимост измежду апетит и бедност. Има и различен въпрос - до каква степен е преференциално за Русия да поддържа Мадуро - някогашен водач на рейс, който твърдеше, че духът на Уго Чавес му се явява в облика на птиче и който докара страната до унизителна бедност, през чието ръководство във Венецуела остана в обилие единствено антиамериканската агитация, прибавя "Лента ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР