След като санкционираният за корупция по закона Магнитски и бъдещ

...
След като санкционираният за корупция по закона Магнитски и бъдещ
Коментари Харесай

Експерти: Пеевски все още има влияние върху медиите, политиците все повече са в "Youtube"

След като глобеният за корупция по закона " " Магнитски " и предстоящ народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски продаде медиите, които бяха свързани с него, той резервира въздействието си върху медийната среда, а моделът, обвързван с това въздействие има дълбоки корени и е основал трайни обвързаности. Същевременно в българското ютюб пространство от ден на ден навлизат авторски излъчвания за политика и политиците към този момент ухажват влогъри, а освен блогъри. Победата на " Продължаваме смяна " може би се дължи и н обстоятелството, че тяхната акция беше положителна и залагаше на различни канали, които не са под контрола на досегашните основни играчи.

Това са част от представители на фондация " Медийна народна власт " и други специалисти, които разясниха тематиката " Медиите и политиката след митингите през 2020 година " Събитието игра ролята на годишен отчет или резюме в търсене на отговори на въпроса: какво се е трансформирало във връзката медии-власт от лятото на предходната година и по какъв начин поредицата от избори повлия върху медийното държание.

Според Георги Лозанов и доцент Орлин Спасов, които са създателите на фондацията, е пристигнал историческият миг за полемиката по тези тематики, както и дали медиите са съумели да са ефикасни при образуване на изборните настройки. Според Орлин Спасов макар че гражданските митинги от лятото на 2020 година с искане оставката на кабинета на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев не са съумели, те са задвижили други процеси, които са били мъчно предвидими.

" Промените са по-видими от страната на политиката, митингите имаха решителен напън за смяна на политическите конфигурации в страната и изваждането на Движение за права и свободи и ГЕРБ от властта. По-трудно е да се каже дали това ще се окаже решителна смяна. Ще мине време да забележим дали това е трайна наклонност ", разяснява още Спасов.

По отношение на медиите, съгласно него няма смяна във въздействието на депутата от Движение за права и свободи и глобен за корупция по закона " Магнитски " Делян Пеевски, който макар че публично се раздели с изданията, които контролираше ( " Монитор ", " Телеграф " и други) резервира въздействието си върху медийната среда в България.

По думите му към момента в наличието на доста медии се вижда линията, поддържана от вестниците на Пеевски. " Моделът на 112-то място по независимост на изложение има дълбоки корени, основал е и трайни обвързаности. Показателно е да вземем за пример, че през последната година и половина, нямаше следствия по най-знаковите за интервала случаи, подозрителни за корупция ", разяснява още Спасов.

" Победата на " Продължаваме промяната " се случи в огромна степен макар огромните медии, където повече време за акциите си получиха националистически обединения. Кампанията на новия план се разпростира мощно във фейсбук и Youtube, откъдето доближи до повече младежи в огромните градове. Позитивността на акцията, внезапно контрастираше с акциите на останалите партии ", сподели още Спасов.

Избирателят беше бомбардиран от разнообразни видове послания, разнообразни платформи се състезаваха за неговото внимание и до третите избори за тази година, ние не видяхме същински, сериозен политически спор сред едните и другите.
 Ивайло Дичев,
професор по културна антропология

Отчасти триумфът на " Продължаваме промяната " се е дължал на различни канали, които не са под контрола на досегашните основни играчи и това се оказа печеливш ход.

Спасов означи, че партиите със лични малките екрани не са съумели да реализират особени триумфи, а дори са понижили резултатите си - Българска социалистическа партия и " ИТН ". За това, че в политически проект притежаването на личен тв канал е изживял своята атрактивност, Спасов даде образец с резултата на националистите от " Възраждане ", които влизат в Народното събрание и които са разчитали на въздействието си в обществените мрежи.

Политиците влизат в " Youtube "

Все повече политици навлизат в " Yotube ", където до преди 10 години главното наличие на български е било обвързвано с пародийни видео колажи, най-вече с материали взети от малките екрани, до любителски фрагменти, заключи Николета Даскалова от фондация " Медийна народна власт ".

" От предходната година има засилен интерес към политически тематики в " Youtube " - станаха обект на авторски клипове, които генерират с десетки, стотици пъти повече гледания, от обичайните медии и от предход. Това се е изразило в две форматни разновидности - на сензацията, видео наличие в естетиката, стила на горещите разкрития, морално оценъчно рамкиране, черно бяло изразителност, игра със страхове и катастрофични прогнози, милозлив популизъм, разбъркване на обстоятелства, наситена изразителност. Неща, които виждаме в жълтата преса Смесване на съществени тематики и поднесени по един фрапантен метод ", разяснява още Даскалова.

Според нея друга водеща линия на политически тематики и субекти е през инфотеймънт - през смешка, подигравка, начин на живот препратки - фокусът е върху човшкото лице на политическите артисти. " Ако едната - цели да стресне, другата да забавлява. Едната е мощна да разобличава и да построява антипатии, другата да - развлича и предизвика благосклонности. И двата формата срещат утвърждение на партии, медии и водачи. Самите ютюбъри споделят, че политически артисти ги търсят. Ако преди политиците ухажваха блогъри, в този момент са се насочили към влогъри ", сподели още Даскалова.

Ивайло Дичев: Публичното пространство се разпада

" Във време на война първата жертва е истината. В България това може да се перефразира - че първата жертва са медиите и общественото пространство, което видяхме, че се разпада на разнообразни елементи, които се владеят от избрани оператори ", стартира ревюто си Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Според него митингите от 2020 година са били изблик на неодобрение против власт, която е почнала да наподобява от ден на ден на ръководството на Тодор Живков. " Едно чувство за връщане на тоталитаризма. Което допуска, че съпротивата против това не може да е единствено политическа, тъй като се работи с неполитически средства и ни вкара в режим на война ", счита още Дичев.

Като посока на разпад на публичността, Дичев показва развиването на медийната среда и проявлението на феномена " платформения капитализъм ".

" Платформата е такова пространство, което се управлява от някого, това е приватизирано човешко взаимодействие, приватизирана гласност. Моята страница във фейсбук задавам тематики на диалог, аз съм в центъра на това нещо, което се случва ", разяснява професорът.

Според него в политически смисъл разпадането на публичността е довела до това политическите водачи да откажат да седнат един против различен. Той даде образец с някогашния министър председател Бойко Борисов и водачът на " ИТН " Слави Трифонов, единият който е водил своите събития от колата си, а другият през фейсбук.

Промените са по-видими от страната на политиката, митингите имаха решителен напън за смяна на политическите конфигурации в страната и изваждането на Движение за права и свободи и ГЕРБ от властта. По-трудно е да се каже дали това ще се окаже решителна смяна
 Доц. Орлин Спасов

" Това раздробяване, от една страна политически е обвързвано с една гадност от другия, боязън от приближаване на другия, което припомня на индийската кастова система, а от друга - това стана механически допустимо поради увеличението на тези платформи и тъй като те могат да бъдат следени по нов метод. Избирателят беше бомбардиран от разнообразни видове послания, разнообразни платформи се състезаваха за неговото внимание и до третите избори за тази година, ние не видяхме същински, сериозен политически спор сред едните и другите ", сподели още Дичев.

Големите онлайн платформа основават четири казуса, счита проф. Нели Огнянова. Първият е еднопосочното другарство с жителите, което работи като преграда пред гражданския надзор и пред демократичната функционалност на обичайните медии. Вторият е че се основава поляризация и радикализация на публичното мнение.

" Хора, с които си приказваме умерено офлайн, в мрежата са наши идеологически съперници и връзките са доста изострени ", даде за образец проф. Нели Огнянова. Третият проблем, съгласно нея, е че поради онлайн платформите може да се основат рискови сюжети като този от абсурда " Кеймбридж Аналитика ", а четвъртият - че обществените мрежи са се трансформирали в дом за дезинформация.

Огнянова назовава това стопанска система на желанието. " Има стопански интерес да стоим там, увлечени в разногласия и битки ".

Нели Огнянова напомни, че Европейската комисия работи по законодателен акт за цифровите услуги и по правилник за възбрана на микротаргетирането, концентрира старания и върху ново финансиране на качествената публицистика. Според нея наближава края на интервала на пост истината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР