След като съдът спря увеличението на заплатите на лекари и

...
След като съдът спря увеличението на заплатите на лекари и
Коментари Харесай

Заплатите на медиците: Полемика около увеличението на възнагражденията

След като съдът спря нарастването на заплатите на лекари и медицински сестри - общинските и частните лечебни заведения са удовлетворени от решението, а лекарският съюз и здравните управляващи ще апелират. Ще има ли скоро решение по проблема, описваме в идващия репортаж?

През общинската болница в Горна Оряховица минават сред 8-10 хиляди пациенти годишно, предава БТВ.

„ Да платим тези заложени в НРД заплати, ние би трябвало да разполагаме с бюджет за фонд работна заплата в размер на към 630-640 000 лева Точно толкоз е нашият финансов предел, избран от Здравната каса. Това значи, че ние, за нас няма да остане нито лев за други разплащания “, сподели доктор Иван Иванов от МБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Болницата в Горна Оряховица въпреки всичко покачва заплатите на работещите - от началото на годината заплатите в горнооряховската болница са увеличени с 10%. От месец лечебното заведение изплаща на личния състав и 1/2 от сумата, която Министерство на здравеопазването е плащало в Коронавирус изискванията. Медиците в болничното заведение обаче поддържат концепцията за заплати, идентични във всички лечебни заведения.

Юристи също дефинират решението на съда като основателно, защото заплатите на здравните служащи няма по какъв начин да бъдат определяни посредством Националния рамков контракт.

„ В закона за здравното обезпечаване е избран предмета на националния рамков контракт и не може да се излиза отвън този предмет, който е избран в закона за здравното обезпечаване “, споделя юрист Мария Шаркова.

Някои лечебни заведения пък към този момент са въвели нарастването, а здравните влати ще апелират правосъдното решение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР