След като Съдът по правата на човека в Страсбург обяви,

...
След като Съдът по правата на човека в Страсбург обяви,
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Забраната за носене на бурки на обществени места е необходима за демокрацията

След като Съдът по правата на индивида в Страсбург разгласи, че възбраната за носене на бурки на публични места е нужна за демокрацията, наш екип ревизира, какъв е отзвукът в ромският квартал Изток в Пазарджик.

Знаете, с изключение на делото против имамите в града за проповядване на коренен ислям, общината вкара и санкции за носенето на бурки.

Думата бурка идва от персийски и в превод значи завеса. Скрива цялата жена, единствения и допир със света е мрежа пред очите. Допреди две години в Пазарджик сходна панорама не беше необичайност. След въведените санкции, обаче има смяна.

„ Това, което е хубаво, е че няма хора със закрити лица”, изясни Румен Кожухаров, секретар на Община Пазарджик.

Ранният следобяд в ромския квартал Изток срещаме напълно покрити дами, само че с открити лица.
Жените, които изповядват исляма мъчно дава отговор на въпроса за какво носят забрадки. Повечето считат, че това е тяхно и право и обвързване съгласно Корана.

Местните ни насочват към къща, която споделят, че е на наказаният за проповядване на коренен ислям Ахмед Муса. Посреща ни жена му, за която тематиката е мъчителна, защото е глобявана. „ Аллах по този начин желае и обичта му в сърцето ни е за Аллах и това никой няма да ни стопира да не си слагаме бурки, в случай че ще да ме палите, да ни горите”, споделя тя.

Съседите на забрадените дами не желаят да взимат страна. Искат единствено мир да има. По думите им и те си вървят по този начин, което по думите им не е вярно.

Адвокат Михаил Екимджиев, обаче изяснява, че решението на Европейския съд в Страсбург не пази автоматизирано българската възбрана за носене на бурки на публични места. " В България е неразрешено носенето на такива дрехи даже в персонални коли. Което съгласно мене малко прекалено. И може да се окаже, че този подробност към този момент няма да се окаже допустим от позиция на европейските правозащитни стандарти ", счита той.

Правозащитниците обаче схващат, че терористичните закани са в основата на решението на съда в Страсбург.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР