След като Русия спря доставките на газ за България и

...
След като Русия спря доставките на газ за България и
Коментари Харесай

ЕК: Плащането в рубли за руски газ е нарушаване на европейските санкции


След като Русия спря доставките на газ за България и Полша поради отхвърли да заплащане в рубли, „ Блумбърг “ заяви, че има европейски компании, които са се съгласили за заплащане в рубли – 10 са го възнамерявали, а 4 към този момент го вършат.

Това е изрично нарушаване на европейските наказания, подсети ръководителят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен.

„ Плащанията в рубли, в случай че това не е планувано в контракта, съставлява нарушаване на европейските наказания. 97% от договорите ясно прецизират, че доставките се заплащат в евро или в долари. Искането на Кремъл да се заплаща в рубли е едностранно и опонира на договорите. Компаниите не би трябвало да се съгласяват. Това е нарушаване на глобите и слага под риск съответните купувачи “, съобщи тя.

Гърция ще помогне на България с доставки на газ. Атина разгласи, че София към този момент е направила поръчки за полутечен газ през гръцкия терминал.

Варшава разгласи, че ще предприеме правни дейности против Москва за нарушаването на договорите.

„ Нашите газови складове са цялостни на 76%. Това е високо равнище - доста по-високо, в сравнение с в множеството европейски страни. Следователно и в този временен интервал, преди да бъде пуснат Балтийският газопровод, ние ще можем да черпим от нашите запаси, както и да получаваме газ от всички вероятни други направления “, сподели министър председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Германия към този момент работи по построяването на други възможности депа за полутечен газ.
„ За мен е значимо, че Германия не заплаща в рубли и не се поддава на напън. Европа и Германия ще заплащат евро, някои страни - в щатски долари, само че не в рубли. След като заплащанията са направени, по-късно обменът е работа на „ Газпром “. Това е се разбрахме с Европейския съюз и по този начин ще действаме “, акцентира министърът на стопанската система на Федерална Република Германия Роберт Хабек.

Австрия отхвърли появили се информации, че заплаща доставките на съветски газ в рубли.

„ Ние и по-точно OMV одобри изискванията за заплащане такива каквито са и в Германия. Те са избрани като отговарящи на глобите. Това е значимо за нас. Имаше и диалог с президента Путин, че ще продължат доставките на газ и че заплащането може да е в евро “, съобщи канцлерът на Австрия Карл Нехамер.
Унгария дефинира новината за прекъсването на русия газ за България като обезсърчителна.

„ По информацията на съветската страна директният транспорт на газ през България за Сърбия и за Унгария продължава. Унгарският снабдител на природен газ удостовери, че договорът към момента се извършва и доставките на газ за Унгария са по проект “, разяснява външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Норвегия разгласи, че ще усили размера на добива на нефт и газ поради спрените съветски доставки за България и Полша.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/na-zhivo-brifing-na-kiril-petkov-i-prodalzhavame-promjanata.html

Българският енергиен министър Александър Николов и вицепремиерът Асен Василев отиват на следващия ден в Брюксел, с цел да координират единния европейски отговор към Кремъл.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР