След като проф. Николай Габровски обяви състава на проектокабинета си,

...
След като проф. Николай Габровски обяви състава на проектокабинета си,
Коментари Харесай

Кои от кандидатите за министри в проектокабинета Габровски са участвали в политиката и преди?

След като проф. Николай Габровски разгласи състава на проектокабинета си, стана ясно, че някои от препоръчаните министри са били част и от други държавни управления през годините. Номинациите провокираха спорни реакции. Ето кои от претендентите за министри са взели участие в политиката и преди.

Кандидатът за вицепремиер по ръководство на европейските средства Малина Крумова е била вицепремиер по еврофондовете в служебното държавно управление на Огнян Герджиков през 2017 година Заемала е и длъжността заместник-министър на районното развиване и благоустройството в третото държавно управление на Бойко Борисов.

Предложението на проф. Габровски за министър на правораздаването Миглена Тачева към този момент е била првосъден министър в интервала по време на Тройната коалиция.

Кандидатът за министър на околната среда и водите Меглена Плугчиева е била заместител министър-председател по времето на Тройната коалиция и заместник-министър на земеделието и горите в държавното управление на Сакскобургготски.

Маринела Петрова е била заместник-министър на финансите и в трите държавни управления на Бойко Борисов. Тя е предлагането на проф. Габровски за финансов министър

Кандидатът за министър на защитата ген. Атанас Запрянов е бил заместник-министър на защитата във второто държавно управление на Бойко Борисов, а препоръчаният за министър на районното развиване и благоустройството Добромир Симидчиев е бил заместник-министър в същото министерство в интервала 2011-2014 година

Най-скорошният случай е този на Драгомир Заков. През февруари 2022 година той стана министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков откакто Петков изиска оставката на Стефан Янев, тъй като назова войната в Украйна " военна интервенция ". Този път Заков е препоръчан за министър на външните работи.

Кандидатът за министър на земеделието Васил Грудев към този момент е бил подобен в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Заемал е и длъжността заместник-министър на земеделието и храните във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Предложението на проф. Габровски за министър на турзима Д-р Мартин Захариев е бил депутат в 42-то Народно заседание от гражданска квота на Българска социалистическа партия, а претендентът за министър на стопанската система и промишлеността Мартин Дановски е бил дълготраен консултант на Томислав Дончев.

Със солидна биография може да се похвали претендентът за министър на енергетиката Николай Павлов. Той е бил енергиен министър в служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков. Също по този начин е бил финансов шеф и член на Управителния съвет на " Национална електрическа компания ". От май 2017 година до февруари 2022 година е изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР