След като присъстват на демонстрация срещу ограниченията заради COVID-19 в

...
След като присъстват на демонстрация срещу ограниченията заради COVID-19 в
Коментари Харесай

Революция А4: Защо млади жени изчезват след демонстрация в Пекин


След като участват на проява против рестриктивните мерки поради COVID-19 в Пекин, група млади дами е арестувана от полицията, а след това една по една стартират да изчезват. Тяхна другарка е сигурна, че нейният ред също наближава. Затова взема решение да запише видеопослание.

„ Правя този запис, откакто четирима мои другари бяха отведени. Ще го предам на близки до мен хора. Те знаят, че би трябвало да го показват обществено, откакто изчезна и аз. Когато гледате това видео, ще съм отведена към този момент от полицията “, споделя 26-годишната жена в запис, изработен в края на декември, който стига до Си Ен Ен.

Тя е приключила неотдавна, работи като редактор в издателство и е измежду осем души - най-вече млади дами, ангажирани в същата сфера. Те са били арестувани от китайските управляващи в седмиците след мирните митинги в Пекин на 27 ноември. Поредица от демонстрации имаше в края на предходната година в огромните градове на Китай. Жителите на страната демонстрираха невиждана демонстрация на неодобрение поради контрола на страната при пандемията от COVID-19.

Си Ен Ен научава, че двама от тези осем души са били освободени от полицията под гаранция преди дни. Две от арестуваните млади дами са били публично упрекнати в „ подклаждане на кавги и провокиране на неприятности “. Не се знае какъв е общият брой на арестуваните.

Властите в Пекин не са създали формален коментар за случилото се.

Си Ен Ен събира разказите на трима души, които познават най-малко един човек от арестуваните и има наблюдения за събитията към случилото се. Имената им не са оповестени.

Началото

Късно вечерта на 27 ноември стачкуващи се събират в Пекин, с цел да почетат минимум 10 души, които умират при пожар в заключена постройка в град Урумчи. Общественият яд нараства, откакто се появяват видеозаписи, които демонстрират, че поради ограничаващи ограничения е занимателен достъпът на пожарникарите до мястото на случая и достигането до жертвите.

Снимка: Ройтерс


Много от хората подвигат празни бели листове А4 като метафора за сериозните изявления, новинарските публикации и сметките в обществените мрежи, които постоянно биват цензурирани. Хората упорстват за по-големи свободи и преустановяване на непрестанните пандемични ограничения и тествания.

Други палят фенерчетата на телефоните си в памет на изгубените животи. Атмосферата е мирна и спокойна, до момента в който не идват органите на реда.

26-годишната редакторка се среща с приятелите си на бдението. Сред тях е и някогашен кореспондент, който е учил социология в чужбина и е взел участие в доброволчески начинания.

Сред групата познати има и журналистка, учителка и писателка. Всички те са млади дами, които се намират на сходни стадии от живота си. Наскоро са приключили университет и се намират при започване на кариерата си. Някои от тях потеглят за у дома, преди да е завършил митинга. Минават да си вземат храна, преди да се приберат у дом, без да знаят, че животът им е на път да се промени.

Си Ен Ен открива, че управляващите в Пекин са употребявали данни от мобилни телефони, с цел да проследят участниците в бдението. Така част от групата другари е арестувана. Полицията конфискува телефоните и електронните им устройства.

След 18 декември са арестувани четири млади дами и приятеля на редакторката. Тя осъзнава, че ще бъде по-добре да се прибере в родния си град, в сравнение с да стои в жилището си чартърен в Пекин. На 23 декември дамата стига дома на родителите си, само че полицията я задържа точно там. Така общият брой на арестуваните от този другарски кръг става седем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР