След като приключи с източването и унищожаването “Булгартабак Холдинг сега

...
След като приключи с източването и унищожаването “Булгартабак Холдинг сега
Коментари Харесай

Как Пеевски овладя и митниците заради милиони от „Булгартабак“

След като завърши с източването и унищожаването “Булгартабак Холдинг ” в този момент остава най-важното – да се заметат следите. Това би трябвало да стане безшумно и добродушно, без да се задават неуместни въпроси, или (не дай си Боже) някой държавен орган да се обърка и да стартира някаква инспекция.
След като износът на цигари за Дубай спря, „ Бритиш американ табако “ стана притежател на марките и изнесе производството в Румъния. Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България против 105 млн. евро, които обаче са вложени в предприятието, и дребна част за компенсации на служащите. Сега би трябвало и „ Благоевград БТ “ да се затвори, само че това е данъчен склад под контрола на митниците. За да не се случи това, проверяващите органи би трябвало да са под надзор. ДАНС, КПКОНПИ, Специализираната прокуратурата, Министерството на стопанската система, Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Агенцията за следприватизационен надзор, Агенция „ Митници “ – за тези органи става въпрос. Към тях ще се върнем в края на този материал.

" На всяка цена ще подсигуряваме бъдещето на фабриките в София и Благоевград ", сподели Емил Караниколов през 2011 година, като тогавашен началник на Агенцията по приватизация, а през днешния ден, евентуално поради заслугите си към тази и други сходни покупко-продажби, е министър на стопанската система. Обещаното бъдеще се оказа доста малко. Софийската фабрика бе закрита през 2016. Към средата на януари 2019, малцината останали във фабриката са известени, че тя ще бъде закрита и че в случай че желаят да получат обезпечението, би трябвало в двудневен период да я изоставен непринудено.

Как се поставя точният човек, на точното място

Към днешна дата, с цел да бъде затворен въпросният склад на „ Благоевград БТ “ би трябвало Агенция „ Митници “ да направи инвентаризация и проверка и всичко да е тъкмо, с цел да може Делян Пеевски да си прибере гаранцията от 30 милиона лв. и да няма неустойки по приватизационния контракт. Банковата гаранция е тип поръчителство за това, че някой не си е спазил договорните отговорности. В случая, защото става въпрос за данъчен склад, под митнически надзор, тя е с цел да обезщети наплащането на акцизи. Така, че проверката би трябвало да покажа, че няма такова нещо. Но очевидно не е по този начин, тъй като другояче не биха се вложили толкоз старания да се тикат такива хора, с цел да свършат тази работа.

В митниците всеобщо се приказва, че за случая е задействан човек, нарчан „ скритата клетка “ на Делян Пеевски. До в този момент той добродушно си работи като чиновник по надзор на достъпа на Летище София. През лятото на 2017 година е заведен от защитата на Пеевски в една тузарска таверна край Уранополи на първия ръкав на Халкидики. Това място е известно с това, че там са летните резиденции на Валентин Златев, Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Росен Плевнелиев и така нататък Митничали разкриват, че там на късата среща, се дава директива: „ Почвай да се готвиш, ще те връщаме в митницата. Чакай указания. “

.
Снимка: Уранополи, Гърция

После всичко се случва с невероятна скорост и точност. Човекът на Пеевски е воден „ за ръчичка “ не от какъв да е, а от някогашен началник в правосъдната система. Следва показване пред шефа на Агенцията Георги Костов и инструкции към Владислав Горанов. Процедурата е в ход. За по-малко от една година следва шеметна кариера за този човек в Столична митница, митническо следствие и разузнаване (ГДМРР), Териториална дирекция Югозападна. Казват, че на този пост, той е индивидът с най-голямата действителна власт в Агенцията. Териториална дирекция Югозападна е основана на 07.01.2019 година и обгръща териториите на трите митници Югозопадна, Столична и Аерогара София. Излиза, че Георги Костов му нямат доста доверие и поради това са пратили приближен човек, на който непосредствено да слагат дилемите.

Унищожение

Според наши източници в Благоевград сега в акцизния склад трескаво върви процедура по заличаване на над 5 хиляди мастербокса цигари, останали там като неосъществена продукция. За да се освободи обезпечението, първо би трябвало да се освободи склада. Цигарите не се изгарят, а се унищожават ръчно на място. В такива случаи нормално участват представители на митниците, само че незнаем дали има такива сега.

Какви задания може да е получил " Човкът на Пеевски ", които би трябвало да се свършат през митниците? Не е без значение кой ще ревизира „ Булгартабак “, какви ще са резултатите, кой ще дефинира хората, кой ще взима решенията? Все забавни въпроси. Задачите са ясно. За премия, в случай че всичко е тъкмо, Той ще стане шеф. От Агенцията непосредствено разясняват: " Ясно е, че Костов ще си върви, въпросът е единствено в кой миг. Виждате по какъв начин се тресе страната, само че Човекът е припрян. “Изчакайте след Великден. После ще си работим умерено “, описват хора от митниците.

В коридорите на организацията чиновниците недоволстват, тъй като този човек няма и дребна визия от митническото и акцизно законодателство след 2007, от когато България е към този момент в Европейски Съюз. Но това никой не го интересува. Нали е избор на Делян Пеевски. Според негови остарели сътрудници, с които е работил на Илиянци и Кремиковци, още преди време е бил с подкрепи. Обработвал е единствено няколко типа артикули - по тарикатските - цигари, електроника, шоколади на определени компании. Никога не го е интересувала масовката и никой от началниците не е смеел да му каже нещо. Като свършила мощната работа, след 2007 година, изгубил интерес и самичък си тръгнал. Вкарването му още веднъж в митниците е втори опит за преодоляване на тази институция след печалния опит с рейнджъра и Павел Тонев по времето на Орешарски.

Фалираната КТБ и „ Булгартабак “

През 2011 година, когато е приватизиран, „ Булгартабак “ още е печеливша промишленост. Имало е благоприятни условия да бъде продаден като работещо дружество на международен вложител, само че вместо това през днешния ден към този момент е обезкостен и премахнат. " Свидетели сме на това по какъв начин се поставя край с една гигантска разпродажба на един от най-печелившите в България браншове за рандеман, преправка и произвеждане на тютюневи произведения, който даваше занаят на хиляди фамилии ", разясняват източниците ни. Само преди дни министър председателят Бойко Борисов персонално заяви на тютюнопроизводители, че страната ще им заплати над 2 милиона лв., вместо частния гръцки изкупвач, който не им е платил за продукция купена през 2016 година

През 2016 година банкерът Цветан Василев, който от лятото на 2014 година, когато стартира офанзивата против банката, живее в Белград, дава обстойно интервю*. Една от тематиките, за които е питан е точно по какъв начин се случва договорката за „ Булгартабак “ и по какъв начин се оказа в последна сметка, че Пеевски е притежател на компанията.

Василев споделя, че Пеевски не е притежател единствено за пред българската общност и в случай че някой е желал да проверява, до момента да е стигнал до истината. По думите му, при него има документи, които демонстрират, че Пеевски не, само че Ирена Кръстева е притежател. Било е контрактувано Ирена Кръстева да бъде единият от номиналните притежатели на фондациите. После първичните фондации са изместени и там се появяват нови фондации. Какво е разпределението по-късно, банкерът твърди, че не знае в елементи, само че добавя, че това са игри в BT Invest, чиито притежатели са Пеевски или семейството му и прекачване против отговорности. Василев твърди още, че заемът на едната компания-кредитор е платен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния експорт на цигари през Кюрдистан за Турция. Тази компания също се свързва в медийни изявления с Пеевски. Каква в действителност е договорката, съгласно Василев, може да го кажат единствено тия, които държат регистъра на BT Invest, респективно файловете на фондациите, а какво и по какъв начин е вписано в фирмите в Лихтенщайн, може да каже юристът на Пеевски Александър Ангелов. По думите на банкера му задълженията на „ Булгартабак “ към КТБ са рефинансирани през април-май 2014 година посредством преводи през огромна непозната банка.

„ Булгартабак “ е изгубена идея за Агенцията за следприватизационен надзор

Договорът за приватизация на „ Булгартабак “ е подписан през 2011 година. През януари 2019 година, членът на Надзорния съвет на организацията за приватизация и следприватизационен надзор Руси Статков напомня пред медиите, че по време на приватизацията e изискал да се резервира броя на работните места, да се резервира заплащането, а третото му предложение е било по повод развиване на активността.

По думите му това не е възприето и тогава министър и самото държавно управление възприемат 10 отговорности, в които предмет на активност и седалището би трябвало да бъдат непокътнати до 2021 година, т.е. за 10-годишен интервал. Станков обаче изяснява, че задачите на специфичния ни закон няма разбиране що е предмет на активност и в този смисъл и в други закони не е указано, тъй че всичко потегля на пояснение. „ Във фабриката могат да останат няколко служащи и някаква активност да се прави там и отново да бъде регистрирано за непокътнат предмет на активност “, споделя Статков.

" Агенцията за приватизация, според съответния контракт за приватизация, регистрира предходните интервали, т.е. за предходната година и доникъде на идната година, когато ѝ се дават, според контракта за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия контракт ", сподели Статков.

Той дава образец, че има казус с предприятието в София. За него преди няколко години е проверявано до каква степен активността, която са вършели съкратените служащи подхожда на контракта и предмета на активност. Проверката открила, че всичко е според контракта. Както при проблема със София преди, по този начин и в този момент при проблема с Благоевград, организацията " ще работи с съответни инспекции ", само че това ще се реши " въз основата на информацията, която ще получи от управлението на сдружението ", добави Статков.

А притежателят, който и да е той, не е за недоволство. Платеното при приватизацията от дълго време се е върнало - даже единствено от продажбата на марките. Недвижимите парцели и изтеглените през годините дивиденти идват от горната страна. На мястото на съборената цигарена фабрика в центъра на София в този момент се приготвя строителството на осем нови високи здания. Няма никаква заплаха да се наложи да бъдат платени и плануваните в приватизационния контракт неустойки.

Къде са институциите

Банкерът Цветан Василев споделя и други забавни неща, които няма потребност да преповтаряме. На тази фотография, са част от лицата, които оглавяват някои виновните за „ Булгартабак “ институции.

.
Източник: БГНЕС

Вече споменахме кариерното израстване до министър на стопанската система на Емил Караниколов, който е принципал на държавната " Българска банка за развиване ", която съгласно редица изявления, погаси заемите към КТБ на „ Булгартабак “. Кои са другите управителни фрагменти в институции, за които споменахме първоначално. През юни 2014 година Корпоративна комерсиална банка е затворена след невиждана рейдърска офанзива от страна на медиите на Делян Пеевски и институциите в България. Сам няколко месеца по-късно, на 27 март 2015 година, след поредност промени в Закона за банковата неплатежоспособност и одобряването на Владислав Горанов отпред на министерството на финансите „ тържествено “ в банката влизат няколко лица тези лица, които тук ще посочим с длъжностите им тогава: (от ляво на дясно) заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, единия от краткотрайните синдици на КТБ Лазар Илиев, шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, министърът на финансите Владислав Горанов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Костов и втория краткотраен синдик Росен Ангелчев. Привидно никой не разбра какво наложи тази „ церемониалност “ и наличието на всички тези лица, само че с течение на времето всеки един от тях продължи напред по поставената задача.

Къде се през днешния ден тези лица

Двамата краткотрайни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев, бяха заменени на 13.11.2015 година с вписаните единствено месец преди този момент синдици Кристи Маринова и Ангел Донов. Въпреки множеството сигнали до институции и медийни изявления за непозволени дейности работата и резултатите на синдиците се употребяват с цялостни подкрепи от страната и всичко се прави непрозрачно и скрито. До момента има единствено една инспекция на вероятно подправяне на документи от страна на Маринова, Донов и Илиев, които касаят две компании свързани с Делян Пеевски и опита им да приберат над 12 милиона лв. от КТБ.

Дейността на синдиците се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който до скоро се оглавяваше от Радослав Миленков. Всички покупко-продажби с имущество на банката минават на утвърждение там. Правомощия по надзор над Фонда има още веднъж Горанов. Миленков напълно скоро зае поста подуправител на ръководство „ Кредитиране “ в Българска народна банка.

Владислав Горанов си е министър на финансите. Само част от последните два абсурда, които потресоха българската общност са аферата с големия апартамент, в който живее той със фамилията си без да заплаща наем повече от 5 години, както и желанието страната да опрости над 8 милиона задължения от налози и осигурителни вноски на Мюфтийството. Горанов първо опита тихо-мълком с самостоятелна прошка, само че след отпор дружно с Движение за права и свободи пробваха да го прекарат през законова смяна, който поради яростния публичен напън също не мина.

Борислав Сарафов от зам.-главен прокурор стана началник Националната следствена работа. В момента тече инспекция за съмнителни покупко-продажби с парцели, благосъстоятелност на сина му. Самият Сарафов по предложение на Бойко Борисов излезе в отпуск.

Георги Костов от основен секретар на Министерство на вътрешните работи през днешния ден оглавява Агенция „ Митници “, която още веднъж попада в ресорите на Горанов.

По всичко проличава, че героят ни от през днешния ден, чието име знаем, само че нарекохме " Човекът на Пеевски " е гласен да размени Костов, когато е належащо.

Екип на Фрог нюз

===

* Интервюто е оповестено в ktbfiles на 09.09.2016 година със заглавие „ Банкерът Цветан Василев: След 2009 година в България има мафия на власт, която се пробва да печели от всичко “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР