След като приключи изборният ден, е необходимо време, докато бъдат

...
След като приключи изборният ден, е необходимо време, докато бъдат
Коментари Харесай

Какво е екзитпол и какво е паралелно преброяване

След като завърши изборният ден, е належащо време, до момента в който бъдат преброени всички бюлетини и ЦИК разгласи окончателните резултатите. Тук социологическите организации се наместват и афишират резултати незабавно след привършване на опцията за предоставяне на избор. Съобщават се резултатите от екзитпол и от редом броене. Каква обаче е разликата сред тях?

Какво е екзитпол?

Екзитпол (от британски exit poll) е допитване до гласоподавателите за техния избор, незабавно откакто те изоставен изборните секции. Тези експресни изследвания се вършат нормално от наети от медиите частни социологически организации, с цел да бъдат получени ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден.

Една от рецензиите към практиката на екзитпола е, че междинните резултати от това изследване постоянно биват обявявани преди края на изборния ден, като по този начин вероятно се оказва влияние върху електората, който още не е стигнал до урните. В някои страни като Англия, да вземем за пример, публикуването на резултатите от екзитпола преди привършване на изборния ден се смята за престъпно действие, а в други като Нова Зеландия и Сингапур този тип изследвания на публичното мнение са напълно неразрешени.

В България практиката на екзитпола е позволена и регламентирана от закона.

Паралелното броене на социологическите организации е след приключването на изборния ден, написа OFFNews. Анкетьорите изчакват да се оформи протоколът и диктуват резултатите в централата. При паралелното броене данните са доста по-точни и отклоненията зависят само от това по какъв начин е направена извадката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР