След като президентът Владимир Путин се закани да намали употребата

...
След като президентът Владимир Путин се закани да намали употребата
Коментари Харесай

Заканата на Путин да загърби долара се превръща в реалност

След като президентът Владимир Путин се закани да понижи използването на долари в съветската стопанската система, страната работи и резултатите към този момент са забележими, написа Bloomberg.

Промяната е част от тактиката за " де-доларизация " на съветската стопанска система и понижаване на уязвимостта ѝ от щатските наказания. Но до момента в който централната банка съумя бързо да се отърве от половината си запаси в зелената валута през предходната година, напредъкът при търговията бе муден.

Делът на еврото в съветския експорт се усилва за четвърто следващо тримесечие за сметка на американската валута, демонстрират данни на централната банка. Общата валута съвсем изпреварва $ в търговията с Европейския съюз и Китай, а обмяната на артикули и услуги против рубли с Индия също пораства. Делът на $ при вноса остава неизменен и е към една трета.

" Има мощни тласъци за смяната, освен за Русия, само че и за комерсиалните ѝ сътрудници ", споделя Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank в Москва. " Европейският съюз също се изправя пред комерсиално напрежение със Съединени американски щати ", което кара Брюксел да понижи зависимостта си от $, показва той.

Еврото е на втора позиция, напълно малко след $, като употребена валута за износа на Русия към Европейския съюз, като делът на общата валута се повишава до 42 % през първото тримесечие по отношение на 32 % година по-рано.

Русия към момента разчита на $ за над половината от общата си търговия, която възлиза на $687,5 милиарда годишно, въпреки по-малко от 5% от тези покупко-продажби да са със Съединени американски щати.

Част от желанието на Русия за смяна се крие в забавянето по до една трета от преводите в долари, защото западните компании би трябвало да ревизират дали същите преводи са разрешени, сподели през декември съветският министър на финансите Антон Силуанов.

Еврото се повишава и при търговията сред Русия и Китай, която доближава $108 милиарда годишно. В началото на 2018 година общата валута съвсем не се използваше, само че през първото тримесечие на 2019 година тя заема една трета дял.

Търговията с юани е сложна поради рестриктивните мерки, свързани с достъпа на чужденци до китайски активи, които Пекин постанова, споделя Дмитрий Тимофеев, който оглавява департамента за наказания в Министерство на финансите на Русия.

Най-драматичната смяна виждаме в търговията на Русия с Китай. Рублата към този момент дава отговор за три четвърти от покупко-продажбите при износа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР