След като президентът на САЩ Доналд Тръмп събра правителство, което

...
След като президентът на САЩ Доналд Тръмп събра правителство, което
Коментари Харесай

Тръмп може да не иска война, но да попадне в нея

След като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп събра държавно управление, което някои дефинират като военно, ще стартира ли в действителност война, пита в. " Вашингтон пост " в днешния си брой.

Това е нещо, което се чудят мнозина високопоставени дипломати във Вашингтон, изключително след назначението на Джон Болтън за консултант на Тръмп по националната сигурност. Той е прочут с това, че постоянно предлага превантивните бомбардировки, отбелязва американският всекидневник.

Както Болтън, по този начин и Майк Помпео, който е изборът на Тръмп за държавен секретар, са на мнение, че нуклеарното съглашение с Иран е било пагубно. И двамата считат, че промяната на режима в Пхенян е единственото решение на рецесията със Северна Корея. Въпросът е кадърен ли е в действителност Тръмп да стартира война с една от тези страни, или и с двете, пита се " Вашингтон пост ".

Може да се посочат причини, че не е. По време на първата си година като президент Тръмп продължи военните дейности на Съединени американски щати в Сирия и Ирак, само че показваше гръмко песимизъм към военните инициативи. Сега той дава обещание да се изтегли от Сирия. Освен това всевъзможни дейности на Тръмп за непровокирано нахлуване против Иран или Северна Корея ще се натъкнат на съпротивата на американските съдружници, Конгреса, министъра на защитата Джим Матис и върхушката в Пентагона - а най-вероятно и на личните му гласоподаватели, които привикнаха да приветстват неговите изявления за прекомерно скъпите войни.

Войната би нарушила и оформящия се дипломатически модел на Тръмп - да заплашва и блъфира, а по-късно да подписа договорка. Това се случи с Южна Корея предходната седмица, която стана очевидец, по какъв начин съглашението за свободна търговия, което президентът на Съединени американски щати назова " извънредно ", не беше анулирано, а леко променено. Той се пробва да реализира същото и с иранското съглашение, като го порицава, до момента в който неговите дипломати дискретно убеждават европейските държавни управления да одобряват ремонти - развой, който изглеждаше евентуално сполучлив, най-малко преди свалянето на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар.

Основната заплаха не е, че Тръмп може да избере войната, а че може да стигне до нея посредством импулсивни дейности, несвързани от ясна тактика, разяснява " Вашингтон пост ". Тази пролет му предстоят две високорискови решения: дали да възобнови глобите против Иран и дали да подписа договорка със Северна Корея на срещата на върха с Ким Чен-ун в края на май. Ако Тръмп одобри съглашение с Иран или заричане на Ким да се откаже от нуклеарните оръжия, това ще опонира на всичко, за което Болтън, легендарен с неналичието си на еластичност, се е застъпвал в продължение на десетилетия. А това би повдигнало въпроса защо Тръмп го включи в екипа си.

От друга страна, в случай че Тръмп одобри препоръките на новия си консултант, които той към този момент изложи по малкия екран, отменяйки съглашението с Иран и порицавайки севернокорейския водач, той

ще провокира две рецесии и ще даде самодейността на двама врагове на Съединени американски щати.

Особено удовлетворени ще бъдат религиозните ръководещи в Иран - нуклеарното съглашение провокира огромно отчаяние в Техеран. Очакваните вложения от западни компании като цяло не се появиха, а стагнацията на стопанската система ускорява публичното неодобрение. Тръмп може да даде на иранския президент Хасан Рохани късмет да раздели Европа и Съединени американски щати, като изиска от европейците нови отстъпки от нея в подмяна на придържане към съглашението. Възможно е и Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война да нападне силите на Съединени американски щати в Ирак и Сирия, директно или посредством следените от него милиции. Или висшият ирански водач Али Хаменей може да реши да рискува и да възобнови обогатяването на уран, залагайки, че Тръмп няма да посмее да го спре с военни дейности.

Като цяло е явно, че Тръмп не е обмислил какво ще стане, когато скъса съглашението - той се концентрира просто върху премахването на наследството на своя предходник Барак Обама. Той няма тактика за въздържане на нападателен ирански отговор. Болтън, ръководещите принцове в Саудитска Арабия и ОАЕ и може би израелският министър председател Бенямин Нетаняху обаче ще подбуден Белия дом към военни дейности и президентът на Съединени американски щати може да се окаже притиснат.

Подобен сюжет е вероятен и със Северна Корея.

Ако Тръмп не удовлетвори настояванията на Ким за отстъпки, може да се планува възобновяване на тестванията на нуклеарни бойни глави и балистични ракети. А тогава? Тръмп няма проект, а Болтън към този момент разгласи своя - едностранен удар на Съединени американски щати, последван от окупация на Северна Корея от американски войски.

Тръмп може да успее да избегне тези рецесии и да резервира вниманието на света върху себе си, в случай че одобри европейско предложение за Иран или разгласи ново удължение на съглашението, с цел да има време за повече договаряния. Той може да разгласи звучащо грандиозно, само че без конкретика съглашение с Ким, чиято същина ще се обясни след години на сложни, само че купуващи време договаряния. Всичко това обаче е тъкмо този тип отсрочване, който съгласно Болтън е по-лош от започването на война. Но също като голям брой предходни помощници на президента на Съединени американски щати, той може да научи, че Тръмп държи юздите на това реалити шоу./ Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (702)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР