След като президентът днес връчва мандат на ИТН - ако

...
След като президентът днес връчва мандат на ИТН - ако
Коментари Харесай

Тома Биков: Ако ИТН върнат мандата веднага, би могло да се влезе в срока за 2 в 1


След като президентът през днешния ден връчва мандат на Има Такъв Народ - в случай че те го върнат незабавно, би могло да се влезе в периода за 2 в 1, даже би могло за 2 юни. Срокът не е изпуснат, тъй че не знам за какво е това напрежение. Това разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Не мисля, че сега има конституционна рецесия, различен въпрос е коя е най-оптималната кандидатура. Винаги може да се стигне до рецесия. Нашата позиция при приемането на конституцията беше това, което е обвързвано със служебното държавно управление, да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този метод да се даде опция на Народното събрание да управлява служебния кабинет, с цел да не бъде той безотговорен. Това беше нашето предложение, сътрудниците от ПП-ДБ упорстваха да се одобри разновидността, който е сега. И ние, като хора, които вземат участие в едно общо конституционно болшинство, подкрепихме това тяхно предложение. Друг въпрос е, че и тогава, и в този момент, имаме нашите подозрения за неговата безпроблемност, разяснява Биков.

Не е ясно каква ще е позицията на Конституционен съд. Но ние имахме хипотезата това да не бъде оповестено като противоконституционно, в случай че се изтълкува като лишаване на пълномощията на президентската институция. И този спор вървеше, добави той. Но в случай че тогава бяхме влезнали малко по-остро в тази тематика, евентуално щяхме да бъдем упрекнати, че сътрудничим с президента Радев, както постоянно се случва, и, с цел да си спестим тези пояснения, дадохме път на младите, с цел да си одобряват каквото са решили, добави депутатът от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР