След като през януари 2023 г. общият индекс на бизнес

...
След като през януари 2023 г. общият индекс на бизнес
Коментари Харесай

НСИ: Бизнес климатът в България се подобрява през май frognews.bg

След като през януари 2023 година общият показател на бизнес климата резервира почти равнището си от декември 2022 година, стойностите на индикатора леко се покачиха през февруари - с 1,4 пункта, по отношение на предходния месец, през март бизнес климатът резервира нивото си от февруари, а през април 2023 година бе регистрирано повишаване с 0,7 пункта спрямо предходния месец, излиза наяве от информация в Национален статистически институт.

 

Най-сериозното намаляване на бизнес климата в страната бе записано от националната статистика през април 2020 година, в изискванията на изключително състояние в страната. По това време бизнес анкетите на Национален статистически институт илюстрираха понижаване на стопанската обстановка във всички следени браншове. Общият индикатор на бизнес климата означи спад с 41,7 пункта по отношение на равнището си от предходния месец, което бе с 37 пункта под дълготрайната междинна стойност за последните 10 години и с 4,4 пункта над дълготрайния най-малко, маркиран през февруари 1997 година.

 

Бизнес климатът в индустрията през май 2023 година се покачва с 1,9 пункта. Това може да бъде обяснено чрез позитивните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

 

Бизнес климатът в строителството нараства с 8,4 пункта с помощта на позитивните оценки и настройки на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Становищата им за строителната интензивност през миналите три месеца, както и упованията им за идващите три месеца също са позитивни. Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ, като през последния месец се следи понижение на отрицателното въздействие на първите два фактора.

 

Бизнес климатът в търговията на дребно се усилва с 4,7 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-позитивни.

 

Бизнес климатът в бранша на услугите се повишава с 3,2 пункта вследствие на удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко усъвършенствана, като и упованията за идващите три месеца са оптимистични. В съпоставяне с април нараства делът на мениджърите, които плануват продажните цени в бранша да се покачат през идващите три месеца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР