След като през септември депутатите приеха окончателни промени в Закона

...
След като през септември депутатите приеха окончателни промени в Закона
Коментари Харесай

Каква документация трябва да води всяка една етажна собственост?

След като през септември депутатите одобриха дефинитивни промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, в този момент Министерство на районното министерство разгласява мостри на всички документи, които ще би трябвало да се водят от домоуправителите.

Някои от документите не са нови. Напълно нови са Декларацията за регистриране на данни и за смяна на условия в книгата на етажната благосъстоятелност и Ежемесечният доклад за приходите и разноските на етажната благосъстоятелност.

Припомняме, че измененията в ЗУЕС са свързани със средствата в размер на 1.4 милиарда лева за саниране на блокове по линия на Плана за възобновяване и резистентност. В момента тече вторият стадий по програмата, при който етажната благосъстоятелност може да получи 80% грант. Съвсем скоро би трябвало да стане ясно и какъв брой блокове ще бъдат санирани по първия стадий на програмата.
Декларацията за регистриране на данни в книгата на етажната благосъстоятелност
В нея наложително ще се разказва отношението на живущите в даден апартамент – дали са  притежатели, ползватели или жители. Освен данните за местоположение, повърхност, идеални елементи и предопределение, ще се разказват и притежаваните или взети за развъждане животни в обекта, които се извеждат на публични места, като за кучета ще се показва и номерът на ветеринарномедицинския паспорт.

Декларацията се подава до управителния съвет или шефа, като това може да бъде направено и електронно. Такава наложително би трябвало да бъде подавана от всеки притежател или ползвател в 15-дневен период от придобиване на правото на благосъстоятелност, прилагане или след встъпване в друго правно отношение, което позволява престояване на трети лица, както и при смяна на събитията.

Данните от подадената декларация се вписват от шефа или ръководителя на управителния съвет в книгата на етажната благосъстоятелност, която също може да бъде електронна. Затова в нея ще се вписва и адрес на е-поща за известяван на притежателя или ползвателя, в случай че разполага с такава.

Право на достъп до данните в книгата на етажната благосъстоятелност имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), притежателят – за неговите данни, както и органите на министерствата на вътрешните работи и на районното развиване и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската организация по сигурност на храните при съблюдаване на наредбите за отбрана на персоналните данни.
Ежемесечен доклад за приходите и разходите 
За облекчение на жителите е създаден и оповестен за първи път пример на Ежемесечен доклад за приходите и разноските на етажна благосъстоятелност. В него с изключение на наложителните и обичайни доходи и разноски от вноски за ръководство и поддържане на общите елементи на етажната благосъстоятелност,  ще се вписват и приходите от асимилиране на средства от държавния или европейски бюджет, получените безплатна помощ и дотации, доходи от ВЕИ съоръжения, доходи от наем на рекламни или механически уреди и други

В разноските са залегнали възнагражденията на управителния и надзорен съвет на блока, реципрочно домоуправителя и контрольора, касиера, както и разноски за заплащане на професионален управител-търговец, когато блокът се ръководи от профилирана компания.

Отчетът за приходите и разноските с посочени месец и година, за които е формиран, се слага от шефа или ръководителя на управителния съвет на видно място на входа на постройката, тъй че всички притежатели, жители или ползватели да могат да се срещнат с него, като при поискване го дават на книжен или електронен притежател.
Останалите документи, които ще би трябвало да се водят:Книга на етажната собственостДекларация за регистриране в Книга на ЕССпоразумение за основаване на съдружие на собственицитеПравилник за вътрешния ред
Всички документи, както и обновеният закон са налични на линка тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР