След като през последните три години поредица от преврати обхванаха

...
След като през последните три години поредица от преврати обхванаха
Коментари Харесай

”Всички да гледат към Москва”. Отваря ли превратът в Нигер врата за Русия за сметка на Запада

След като през последните три години поредност от преврати обгърнаха бедните африкански страни от района на Сахел и това докара до засилено съветско военно наличие, през март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен направи историческо пътешестване до Нигер. Към оня миг страната беше основен съдружник на Вашингтон в района, написа ".

 

" Нигер в действителност е извънреден модел във време на огромно предизвикателство - модел на резистентност, модел на народна власт, модел на съдействие ", сподели тогава Блинкен. Той е първият върховен посланик на Съединени американски щати, посетил страната.

 

По-малко от пет месеца по-късно връзките сред Съединени американски щати и Нигер са на ръба на колапс, откакто на 26 юли военни чиновници смъкнаха президента Мохамед Базум и завзеха принудително властта.

 

Експерти предизвестяват, че в случай че превратът успее, това ще задълбочи районната неустойчивост и отваря вратата за по-голямо съветско въздействие в Сахел и оттатък района.

 

" Тревожна наклонност "

 

Преди преврата имиджът на Нигер на Запад се подобряваше, частично с помощта на мирното и демократично предаване на властта през 2021 година - първо откогато страната афишира самостоятелност преди повече от 70 години. Пътуването на Блинкен имаше за цел да удостовери поддръжката на Съединени американски щати за Нигер и президента Мохамед Базум, който съгласува основни цели със Запада.

 

През последното десетилетие Съединени американски щати са вложили към 500 млн. $ за образование и съоръжение на нигерските военни за битка с организации, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ, които тероризират Сахел. Съединени американски щати разполагат с 1100 военнослужещи на място и построиха огромна база за безпилотни самолети в северната част на страната. Базата се употребява за наблюдаване на трансграничните придвижвания на въоръжените групировки и събиране на разследваща информация.

 

Вълната от преврати в Сахел в този момент заплашва това съдействие

Жена държи изображение на сваления президент на Нигер Мохамед Базум по време на митинг пред нигерското посолство в Париж на 5 август.

 

От 2020 година насам в три от прилежащите на Нигер страни - Мали, Буркина Фасо и Чад, имаше преврати, както и в околните Судан и Гвинея. И други страни в района, в това число Сенегал, претърпяха политически разтърсвания.

 

" Това е тревожна наклонност ", сподели пред RFE/RL Шон Макфейт, помощник в университета в Сиракуза и специалист по Африка. " Колкото повече преврати се случват, колкото по-успешни са те, толкоз по-голямо ще е изкушението за бъдещи хунти в цяла Африка. "

 

Макфейт добави, че тази наклонност е отворила вратата за усилване на въздействието на Русия в района.

 

Този път Съединени американски щати и техните сътрудници, в това число 15-членната Икономическа общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), заеха твърда позиция против нигерската хунта с вярата да я принудят да възвърне демократично определения Базум.

Членове на военния съвет, който извърши прелом в Нигер, участват на протест на стадион в Ниамей на 6 август.

 

Вашингтон спря част от помощта за Нигер - една от най-бедните страни в света. 11 от страните в ECOWAS постановиха строги финансови наказания, прекратиха доставките на електрическа енергия и се готвят да влязат в Нигер с въоръжени сили.

 

Какво предлага " Вагнер "

 

За разлика от тях Евгений Пригожин, обвързван с Кремъл бизнесмен и създател на частната войска " Вагнер ", която работи и в Африка, предложи поддръжка на уредниците на преврата. Експерти обаче се съмняват дали неговата група може да направи доста в кратковременен проект.

 

" Хунтата се нуждае от поддръжка и самопризнание, в случай че няма да се отдръпна ", сподели пред RFE/RL Даниел Айзенга, теоретичен помощник във вашингтонския Африкански център за стратегически проучвания. " И " Вагнер " предлага тъкмо това. Това ще е огромно затруднение за готвената военна интервенция [от страна на ECOWAS]. "

 

" Вагнер " разполага с до 1000 военнослужещи в Мали и Либия, както и в близкия Судан, сподели Айзенга. Частната войска има сили и в Централноафриканската република (ЦАР).

Но защото бъдещето на " Вагнер " е помрачено след несполучливия опит за протест в Русия през юни и актуалните задължения в Африка, не е ясно какъв брой души би могъл да събере [Пригожин], с цел да поддържа хунтата в Нигер, сподели Айзенга.

 
" Какви сили ще може да активизира " Вагнер " в кратковременен проект " е първостепенният въпрос, добави специалистът. Според него не е належащо в Нигер да стъпят доста бойци на " Вагнер ", с цел да се сътвори доста комплицирана интернационална геополитическа обстановка, която би могла да възпре страните от ECOWAS от интервенция.

 

Изглежда, че " Вагнер " не разполага с доста тежка техника в Африка, с цел да помогне на хунтата да се опълчи на ECOWAS, сподели Себастиан Елишер, професор по политически науки в Университета на Флорида и експерт по Африка на юг от Сахара.

Той разказа активите на " Вагнер " в района като " главно калашници и тойоти " и сподели, че в прилежащо Мали са ситуирани най-вече военни инструктори, а не бойци.

 

Както Елишер, по този начин и Айзенга попитаха по какъв начин Нигер ще заплати на " Вагнер " при намаляването на помощта и глобите. Страната очакваше да получи 2,2 милиарда $ задгранична помощ, заеми и безплатни средства през тази година - сума, равняваща се на 40 % от бюджета ѝ.

 

" Не виждам по какъв начин [участието на " Вагнер " ] ще се отрази на Нигер в кратковременен проект ", сподели Елишер.

Той изясни, че Русия няма исторически стопански и дипломатически връзки с Нигер, каквито има с Мали и други страни, в които организацията на Пригожин работи интензивно.

Началниците на защитата от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), като се изключи Мали, Буркина Фасо, Чад, Гвинея и Нигер, театралничат за групова фотография по време на изключителна среща в Абуджа на 4 август.

 

Според Елишер позиционирането на " Вагнер " като различен сътрудник на Нигер " значително е зрелище за медиите и изключително за африканската аудитория ".

 

Русия се стреми да навлезе в Африка от 2014 година насам, когато Съединени американски щати и Европа започнаха да изолират Москва след насилственото завладяване на Кримския полуостров в Украйна.

 

Миналия месец съветският президент Владимир Путин организира среща на високо ниво с африкански водачи в Санкт Петербург. Това е втората такава от 2019 година насам.

Интересите на Русия в Африка включват продажба на оръжия, гласове в Организация на обединените нации и достъп до естествени запаси, сподели Елишер. Москва също по този начин се стреми да се показа като жизнерадостен състезател в Глобалния юг " и да накара Запада да се тормози ", добави той.

" Мисля, че повече от където и да било другаде това се случва в Сахел ", сподели той.

 
Токсичен коктейл

 

Сахел е голям полусух район в Африка, който се простира от Атлантическия океан до Червено море. Вклинен е сред пустинята Сахара на север и тропическите савани на юг. Преминава през елементи от Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад и Судан.

 

През последното десетилетие районът е терен на гърмеж от военно принуждение на фона на отровен коктейл от надълбоко вкоренена беднотия, слаби държавни управления, разрушително изменение на климата.

 

Сахел е плодородна почва за съветски интервенции, защото държавните управления са нестабилни, а обществеността необятно споделя антифренски и антизападни настроения - споделя Макфейт. Франция е оставила брутално колониално завещание в Сахел, което се усеща и през днешния ден.

В Мали " Вагнер " размени френските сили след изгонването им от хунтата.

" Русия се възползва от антифренските настройки в Сахел, с цел да може да измести френската политическа надмощие в целия район ", сподели Макфейт. " Русия желае всички да гледат към Москва, а не към Вашингтон или Париж. "

 

През април в. " Вашингтон пост ", базирайки се на изтекла информация от американското разузнаване, заяви, че " Вагнер " се стреми да сътвори " обединена " конфедерация " от африкански страни, която да включва Буркина Фасо, Чад, Еритрея, Гвинея, Мали, Нигер и Судан.

 

" Вагнер " е възнамерявал свалянето на режима в Чад като част от тази по-голяма цел, написа вестникът.

 

Съединени американски щати обявиха, че не имат вяра съветските наемници да стоят зад преврата в Нигер. Експерти споделят, че той е провокиран от решението на Базум да смени военните чиновници, назначени от неговия предходник.

Въпреки това Нигер два пъти е бил обект на съветски акции за дезинформация, съгласно отчет на Африканския център за стратегически проучвания от април 2022 година

Вижте също " Да живее Путин ". Привърженици на военния прелом в Нигер шестваха с съветски флагове

 

Съобщава се, че през последните години мрежи, свързани с " Вагнер ", са се опитвали да провокират клюки за прелом в страната, показва центърът.

 

Айзенга сподели, че обстановката в Нигер евентуално ще се утежни, в случай че " Вагнер " се намеси. И даде за образец Мали и Буркина Фасо след превратите и напускането на френските сили.

 

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд сподели на 7 август след среща с членове на хунтата, че те " доста добре схващат рисковете за суверенитета си, в случай че " Вагнер " получи покана ".

 

Айзенга сподели, че в случай че Съединени американски щати и ECOWAS съумеят да принудят хунтата в Нигер да се откаже от властта, това може да има позитивен отзив в Сахел.

 

Лидерите на превратите в Мали и Буркина Фасо неведнъж са отлагали обещанията, дадени пред ECOWAS да върнат властта под цивилен надзор, пробвайки се да се закрепят, сподели той.

 

Ако ECOWAS покаже, че не е " беззъба ", тогава водачите на Мали и Буркина Фасо " може да не пропуснат идващия краен период ", заключи той.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР