След като , през последните дни са проведени няколко срещи

...
След като , през последните дни са проведени няколко срещи
Коментари Харесай

Пловдив все пак може да има обществен транспорт до летището

След като, през последните дни са извършени няколко срещи сред новия регионален шеф Йордан Иванов, шефа на летището Пламен Спасов и локални транспортни компании, които биха могли да стартират да правят транспорти до и от летището.

Спасов показа пред Капитал, че е допустимо подписването на контракт с асеновградска транспортна компания " Комексмаш - Васил Пиронков " за реализиране на шатъл-превози от площада пред Централна гара в Пловдив до летището и назад. Формата и изискванията по него обаче към момента не са изчистени.

Първоначално е имало договаряния с пловдивската " Хеброс бус " на Веселин Дошков, само че концепцията е била маршрутът на шатъла да е с няколко спирки из града, което по думите на Спасов не е допаднало на регионалния шеф Йордан Иванов. Според него такава линия би пречила на превозвачите, които обслужват вътрешно-градските линии, защото може да " обира " пасажерите им. Именно Иванов е свързал шефа на летището с Васил Пиронков, притежател на " Комексмаш - Васил Пиронков " и строителната " Виктория Инвестмънт - ВИП ".

Наред с този шатъл община Пловдив планува да осъществя своя линия до летище Пловдив, която от своя страна да обслужва няколко спирки по новопостроените местни платна на Асеновградско шосе. За нея също към момента няма период за пускане.
Реклама Идеята
След диалозите сред Спасов и Пиронков е решено, че бъдещия шатъл би трябвало да е с начална точка Централна гара в Пловдив и да води пасажерите непосредствено до летището, без междинни спирки. Разчетите демонстрират, че билетът би коствал 4 лева (за съпоставяне просъществувалата за 10 дни през 2017 година маршрутна линия до летището бе с цена 5 лева.), а разписанието ще бъде съобразено с полетите на летището - ще води пасажерите към 2 часа преди всеки полет, а след обработването и на последния дошъл пасажер (или при запълване), ще потегля на назад към града.

Пламен Спасов не може към момента да каже сигурно какъв брой огромно и какъв брой локално ще бъде транспортното средство, с което ще се транспортират пасажерите, нито тъкмо по какъв метод ще се провежда - дали ще има авансово заявяване на място или ще е на правилото " първи по ред - първи по право ". Според Спасов всеобщо (около 70-75%) пасажерите на пловдивското летище употребяват личен превоз и не биха разчитали на превоз непосредствено до града под тепетата. Но това може да е от изгода за задграничните туристи.

Справка в уеб страницата на летище Пловдив демонстрира, че полетите на седмица към този миг са общо 12 - 6 на " Wizz Air " и 6 на " Ryanair ", a предстоящите пасажери за годината са над 160 хиляди

Тъй като има неясноти към процедурата по подписването на подобен договор на въпроса дали въпреки всичко " Летище Пловдив " може да се договаря непосредствено с транспортна компания без да прави социална поръчка Спасов отговори, че сега юристите на транспортната компания и летището прецизират в каква форма и по какъв метод да се подписа контракта сред двете страни. Според него ще бъде " услуга за наемане на МПС с водач " и ще се издават касови бонове с касов уред на терминала, а средствата ще се превеждат по-късно на сдружението на инж. Пиронков. " Заобикалянето " на Закона за публичните поръчки било за да се спестят плануваните в него периоди и услугата да започва оптимално по-скоро, с цел да имат пасажерите различен превоз до и от летището. Но действително има риск да се заплати доста повече за една и съща услуга, както и част от средствата да се връщат при възложителя.
Реклама " Комексмаш " и Пиронков Фирма е учредена през далечната 1990 година и оттогава развива вътрешна и интернационална транспортна активност. За малко през 2017 година неговата компания е осъществявала маршрутната линия сред Пловдив и летището. Интересен факт, посочен още веднъж на уеб страницата ѝ, е че компанията разполага с към 32 хиляди кв. м. комерсиална повърхност към летище ПловдивПриходите за 2020 година на компанията са в размер на 899 хиляди лева, което е с към 160 хиляди повече от предкризисната 2019 г.Пиронков има и различен бизнес - строителната " Виктория Инвестмънт - ВИП ", която е с оборот от 507 хиляди лева за 2020 година Като приказваме за летище Пловдив
Още през през 2010 година бе основан " Фонд за развиване на летище Пловдив - Южната врата на България ", който трябваше да подкрепя финансово авиопревозвачите, които от своя страна да популяризират Пловдив и региона като привлекателна дестинация. Средствата във фонда се внасят под формата на годишна такса в размер на 0.5 лева на гражданин от всяка от участващите общини - Пловдив, Родопи и Чепеларе.

Дейността на този фонд обаче не върви през последните години. Сега се чака регионалната администрация да се свърже с трите общини, които от своя страна би трябвало да сменят представителите си в него, защото към момента в регистъра попадат предходните кметове.

Към този миг единствената оригиналност от към полети на летището е увеличението на полетите до Лондон (Лутън) на " Wizz Air " - от април ще се извършват три пъти седмично, с което полетите общо стават 13 на седмица.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Земеделие 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Земеделие Реклама
По думите на Спасов заетостта на самолетите е близо 100%, като поради пандемията има по няколко отказали се пасажера от всеки полет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР