След като през първото тримесечие на годината реалните заплати отчетоха

...
След като през първото тримесечие на годината реалните заплати отчетоха
Коментари Харесай

Голяма банка в България обяви скока на заплатите за година напред

След като през първото тримесечие на годината действителните заплати регистрираха най-силния си растеж на годишна база от петнадесет години насам, повишаването на възнагражденията ще се успокои следващата година, считат икономистите на УниКредит. Причината за това ще е намаляващата инфлация, която през ноември и декември (когато всекидневно се предоговорят заплатите) се чака да доближи до най-ниската точка от актуалната си траектория от към 2.5% на годишна база.

Очакваме междинната инфлация на потребителските цени да спадне до 2.9% през 2024 година, което е с 0.2 процентни пункта по-ниско от прогнозата, която направихме преди три месеца. По-ниските цени на храните и силата регистрирани през последните три месеца от 2024 година са главната причина за понижаването на прогнозата ни за инфлацията, се показва в прогнозата, представена от pariteni.bg.

Ускоряване на растежа на Брутният вътрешен продукт на страната до 2.5% през 2024 година и до 3.1% следващата година (от 1.8% през 2023 г.) предвижда последният макроикономическия разбор на УниКредит. Запазването на прогнозата за растежа на стопанската система в този момент се дължи на упования за по-силен растеж на частното ползване, на фона на по-силното от предстоящото преди три месеца повишаване на действителния растеж на заплатите и кредитирането на семействата. Последното, съгласно икономистите, ще бъде обезщетено от по-слаб позитивен принос към растежа на Брутният вътрешен продукт от вложенията.

Политическата неустановеност ще е в основата на забавянето на вложенията в частния бранш, като в това време ще забави използването на процедура на структурните ограничения нужни да се форсира усвояването на средствата от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и отсам за увеличение на вложенията на обществения бранш. Конкретната прогноза на УниКредит е, че до края на 2025 година ще бъдат получени три транша от ПВУ спрямо четирите, планувани в предходната прогноза направена през април. 

Оптимизъм за приемане на еврото на фона на продължаваща външна и вътрешна поддръжка

В последния разбор икономистите на УниКредит остават оптимисти за осъществяването на критерия за инфлация от България за влизане в еврозоната през последното тримесечие на актуалната година и предвиждат, че страната ще изиска ексклузивен конвергентен отчет, който да отвори пътя за приемане на еврото през идната година.

Подготовката за пълноправното участие на България в еврозоната във връзка с законодателството, свързаността на ИТ системите и логистиката на прехода към банкноти и монети в евро е в своята крайна фаза. В същото време, политическата и институционална поддръжка за влизането на България в еврозоната остава доста солидна на равнище Европейски Съюз. Според локалните и европейските управляващи, приемането на еврото по-късно през идната година е механически допустимо, макар че в никакъв случай до момента не е правено, е посочено в разбора.

Поддържането на фискалната дисциплинираност ще остане приоритет

Макар и да се чака да има прочут отрицателен резултат върху вложенията, политическата неустановеност провокирана от неуспеха на ротацията на държавното управление " Денков-Габриел “, към този момент не докара до някакви значими негативи за осъществяването на бюджета за настоящата година. Прогнозата в главния сюжет на УниКредит е, че поддържането на фискална дисциплинираност ще остане приоритет и на идващото държавно управление и надлежно икономистите на банката не виждат огромни опасности за удържането на бюджетния недостиг в границите на 3-те % от Брутният вътрешен продукт планувани с Пакта за непоклатимост и напредък.

Догодина размерът на издадените ДЦК на вътрешен пазар ще се усили до рекордно високо равнище от 4.5 милиарда лева, с което България ще рефинансира вътрешен дълг на стойност 3.4 милиарда лева през 2025 година, приключва отчетът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР