След като през месец юни стана ясно, че Експертната комисия,

...
След като през месец юни стана ясно, че Експертната комисия,
Коментари Харесай

Кабелните оператори мерят авторските права на кило

След като през месец юни стана ясно, че Експертната комисия, назначена от Министерството на културата, не може да вземе решение каква би трябвало да бъде цената за авторски хонорари, която членовете на Българската асоциация на кабелните и информационни оператори (БАККО) би трябвало да заплащат на българските и непознати създатели и продуценти на филми, представлявани от „ Филмаутор”, от БАККО разпространиха своята позиция по проблема. В нея се споделя:

„ Основният спор сред ползватели и правоносители (в случая показани от БАККО и Филмаутор) е по отношение на обсега на ТВ стратегии, за които е належащо да се заплаща в допълнение заплащане. Нека още веднъж да разбираем - платформените оператори популяризират телевизионни стратегии, които закупуват от ТВ снабдители. ТВ снабдители уреждат правата за разпространяване на включените в техните стратегии аудиовизуални творби (филми) . В хода на работата на Експертната комисия взеха присъединяване и представители на ТВ снабдители, в това число бяха показани мнения на техните браншови асоциации, в които още веднъж се акцентира, че те уреждат правата за разпространяване на аудиовизуалните творби, каквато е и естествената житейска и бизнес логичност.

Трудността да се дефинира допустим и за двете страни размер на дължимото заплащане произтича освен от кардиналната неспособност да се остойности креативният труд, само че и от особеното схващане на страните за обсега на правата, за които се дължи заплащане в допълнение на платеното към този момент от ТВ доставчиците. Това докара на процедура до невиждано повишено за пазара предложение от страна на Филмаутор, използването на което би довело до значително изменение в цената към крайния клиент .

Липсва предпочитание от страна на Филмаутор да се търси вид, който да регистрира и балансира ползите и опциите на двете промишлености. П редложението и причините на БАККО не бяха прегледани с обяснението, че „ било доста малко и не се вписва в техните показа за икономическа аргументация “ .

Още един път бихме желали изрично да заявим, че нашето надълбоко разбиране е, че всеки труд, включително и трудът на създателите, би трябвало да се заплаща. Нека напомним, че БАККО е одобрила Тарифи на останалите две организации за групово ръководство на права, членовете ни имат контракти и заплащат правата на създатели и продуценти в музикалния бизнес. В този смисъл връзките ни с Филмаутор са казус, а не предписание и неуспехът не може да бъде употребен от Филмаутор за тиражиране на тезата, че платформените оператори са недобросъвестни. БАККО съставлява най-големите телеком оператори, които развиват активността си „ на ярко “, не крият клиентите си и заплащат за наличието, което употребяват. Именно затова, като едно от свързващите звена сред правоносителите и крайните консуматори, платформените оператори носят и публичната отговорност да включват в цените на услугите си единствено такива разходни съставни елементи, които от една страна не дублират към този момент заплатени права, а въпреки това имат надеждна фактическа и икономическа аргументация.”

В позицията на БАККО вършат усещане следните няколко неща.

Първо, потвърдиха се думите на режисьора Виктор Божинов – ръководител на Управителния съвет на „ Филмаутор “, че„ на авторските права се гледа като на кило домати” – защото доводът, че „ ТВ снабдители уреждат правата за разпространяване на включените в техните стратегии аудиовизуални творби (филми) ” по никакъв метод не анулира уговорката на кабелните и информационните оператори да заплащат отчисления на създателите, защото те препродават интелектуален артикул, а не, жестоко казано, бакалска стока.

Второ, БАККО показват отвращение да се договорят, откакто в продължение на деветмесечните договаряния с „ Филмаутор” те са оставили диалозите да буксуват на равнище „ доста кратки” оферти и причини, показани от тяхна страна.

Трето, изказванието, че препоръчаната цена от страна на „ Филмаутор” би довела до значително изменение в цената към крайния клиент, е преднамерено конфигуриране на потребителите против „ Филмаутор “.

По данни на Комисията за контролиране на известията приходите на операторите от платена телевизия нарастват, като през 2018 година по отношение на 2017 година покачването е с 18%, а през 2019 година те са се нараснали по отношение на миналата година с 6.3 %. Всичко това - без да е заплащано на създателите, чиято организация, защитаваща правата им - „ Филмаутор”, предлага единствено сред 2% - 3% от абонаментната такса на потребителите да се заплаща като авторски отчисления.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР