След като през август излезе на дефицит, макар и под

...
След като през август излезе на дефицит, макар и под
Коментари Харесай

Лихви по дълга и плащания към фермери разширяват дефицита в бюджета през септември

След като през август излезе на недостиг, въпреки и под прогнозите, през септември осъществяването на бюджета остава на негативна територия. Той е към 0.78 милиарда лева, или 0.4% от прогнозния БВП, демонстрират прогнозните данни от консолидираната фискална стратегия (която с изключение на държавния бюджет включва и тези на правосъдната власт, общините, висшите учебни заведения и пр.)

Планираният за годината недостиг е за 4.6 милиарда лева и Министерството на финансите чака до края на годината бюджетното салдо да доближи планувания недостиг от 2.5% от Брутният вътрешен продукт.

Прогнозираното разширение на недостига през септември се дължи на планувани обилни по мярка заплащания в месеца, допълват от ведомството. Те включват лихвени заплащания по държавния дълг (над 0.3 милиарда лева.), изплатена държавна помощ по скица " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо въздействиe на съветската експанзия против Украйна " и други заплащания към селскостопанските производители (близо 0.3 милиарда лева.).

Общо приходите през месеца са 47.6 милиарда лева (68.6% от годишния разчет). Данъчните приходи нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 3.4 милиарда лева (9.9 на сто), а неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) - са по-малко с 0.7 милиарда лв..

Разходите, които включват и вноската в бюджета на Европейски Съюз, са 48.4 милиарда лева (65.4% от годишния разчет) и нарастват с 10 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при обществените разноски, както и в частта на разноските за личен състав, финансовите разноски и други, показват от министерството.

Изпратените в петък вечер данни за действителното осъществяване на бюджета за август сочат, че плануваният месец преди този момент недостиг се свива съвсем двойно до 51.9 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР