След като през 2015 г. постави рекорд за най-много дни

...
След като през 2015 г. постави рекорд за най-много дни
Коментари Харесай

Коста Рика с еко рекорд: 300 последователни дни на зелена енергия

След като през 2015 година сложи връх за най-вече дни на сила от възобновими източници, през 2018-а Коста Рика усъвършенства личното си достижение. Цели 300 поредни дни страната употребява само зелена сила, написа " Индипендънт ". Така в първата половина на декември централноамериканската република усъвършенства с един ден предходното си достижение.

Страната създава своя лична " чиста сила " от разнообразни източници, като главният (около 78 на сто) е водата. Използва се още вятърна (10%), геотермална (10), слънчева (1%) и сила от биомаса (1%). Амбицията е използването на възобновима сила да отстрани потребността от източници като природния газ и въглищата.

Трябва да се посочи, че цифрите нагоре се отнасят единствено до производството на електричество. Те не регистрират използването на петролни артикули за колите и за отопление.

Коста Рика от дълго време е отдадена на устойчивото развиване. По-рано тази година стана първата страна, която не разрешава изкопаемите горива. Новият президент на страната, Карлос Алварадо, заяви за проекта си да стане първата декарбонизирана (неотделяща въглероден диоксид - б.р.) страна в света.

" Това е голяма задача на нашето потомство, а Коста Рика би трябвало да е една от първите, в случай че не и първата, които да го реализиран ", сподели той. " Имаме титаничната и красива задача да премахнем изкопаемите горива в нашата стопанска система, с цел да създадем място за потреблението на чисти и възобновими енергийни източници ", съобщи президентът. Алварадо разгласи проектите си да постави завършек на потреблението на изкопаеми горива в страната до 2021 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР