След като прекарва близо пет месеца, блокиран на летище в

...
След като прекарва близо пет месеца, блокиран на летище в
Коментари Харесай

Руснак живее 4 месеца на летището в Сеул, за да не воюва в Украйна

След като прекарва близо пет месеца, блокиран на летище в Южна Корея, Дмитрий най-сетне може да подиша чист въздух. Но той към момента не е усетил усета на свободата - а същинското му очакване може би едвам в този момент стартира. Той е един от петимата руснаци, които остават блокирани на интернационалното летище в Сеул предходната година, до момента в който се пробват да избягат от заповедта на Москва за военна готовност в Украйна. Южнокорейското министерство на правораздаването отхвърля молбите им за бежански статут, което на процедура ги оставя в неопределеност на летището, споделя CNN.

От боязън да не бъдат изпратени непосредствено на фронта, мъжете не смеят да се приберат в родината си и по този начин на процедура заживяват на летището. Прехраната им обезпечава южнокорейският имиграционен отдел.

Един от руснаците се опасява да застане пред камера, по тази причина се показва с подправената идентичност на Дмитрий. Преди броени дни управляващите му разрешават да напусне периметъра на летището, като бъде настанен в Център за приемане на имигранти. Другите трима остават да чакат на аеропорта. Така и не излиза наяве за какво мъжете не са се пробвали да стигнат до трета страна, откакто са разбрали за компликациите в Южна Корея.

Кандидатстването за статут на емигрант в страната може да отнеме месеци или даже години, а в това време Дмитрий се нуждае от авансово позволение, в случай че желае да напуща центъра. Дори и тогава обаче ще се постанова да съблюдава полицейски час за прибиране и да се подлага на тест за коронавирус за своя сметка при нужда. Освен това няма да му е разрешено да работи.

За Дмитрий това е по-добро от алтернативата да се върне в Русия, макар че там се намират брачната половинка и 7-годишния му наследник.

" Моето момче ми липсва ужасно доста ", споделя 30-годишният Дмитрий и се оплаква, че синът му не схваща за какво татко му е трябвало да замине.

Дмитрий бяга от Русия през октомври предходната година, откакто президентът Владимир Путин приканва за готовност на 300 000 мъже, с цел да се включат във войната в Украйна. След известието, той е един от стотиците хиляди свои сънародници, които напущат родината. Опасява се, че ще бъде измежду първите, изпратени на фронтовата линия, защото има данни за противоречие с политиката на Путин.

" Чувствах се извънредно, тъй като съм протестирал на антивоенни манифестации... Тогава взех решение, че би трябвало да напусна Русия ", споделя той и прибавя, че шестима негови другари към този момент са починали в боевете в Украйна.

Първоначалният проект на Дмитрий е да замине за Казахстан, само че трансформира решението си, когато научава, че страната депортира бягащи руснаци.

По думите му, Южна Корея е единствената демократична страна, за която може да лети, макар че е наясно, че там не се гледа  благосклонно на тези, които се пробват да избегнат повикване в армията, защото имат лична наложителна работа от най-малко 18 месеца.

" Аз не заобикалям наборна работа, аз съм срещу войната ", споделя той. ", само че и управляващите в Сеул не одобряват аргумента.

През последните 4 месеца животът му в Сеул минава по безусловно идентичен метод всеки ден: топла кифла и сок за обяд и пиле с ориз за вечеря, обезпечени от имиграционните служби. Разходка в чакалнята на летището, сред непрекъснато изменящия се поток от бизнес пасажери и туристи е единствената му интензивност. Пере облеклата си в мивката на социална а поради неналичието на топла вода, през последния месец душ не е имало.

Спи на пода в дребна стая дружно с още 15 души, търсещи леговище. В държавния център нещата са доста по-добри.

" Условията тук са доста положителни, хранят се доста добре, има пералня, има ютия, има топла вода, на всички места е чисто и всичко се отнася доста добре с теб ", споделя руснакът.

Миналия месец той печели правото да кандидатства за статут на емигрант, откакто сполучливо оспорва решението на Министерството на правораздаването пред Окръжния съд на Инчеон. Тази седмица обаче ведомството съобщи, че ще апелира това решение.

Адвокатът на Дмитрий счита, че в този момент може да минат още пет месеца, преди да стане ясно има ли право да кандидатства. Дори и тогава триумфът не е обезпечен, като се има поради дребната част от молбите за бежански статут, които Южна Корея приема.

" В Южна Корея това е по-малко от 1%. Процентът на одобрение (на) бежанците е като дупка на игла, тъй че не съм сигурен дали ще е елементарно да се промуши през нея. Ще създадем всичко по силите си, само че мисля, че ще бъде мъчно ", счита юристът.

Ключът към разрешаване на случая се крие във въпроса дали отводът да служи в армията по време на война се отнася до " гонене заради политически убеждения ", което е една от петте аргументи, заради които хората аплайват за статут на емигрант, добавя юристът. Но каквото и да се случи, това процесът за клиента му ще бъде дълъг – 5 месеца, с цел да се разбере дали има право да кандидатства за статут на емигрант, а по-късно още 1-2 години, преди да разбере дали ще го получи.

Ако молбата бъде отхвърлена, Дмитрий въпреки всичко може да остане в страната с филантропично позволение за престой - въпреки че и това крие своите дефекти. " Лицата със статут на филантропичен престой са изключени от множеството привилегии, които получават жителите на Южна Корея или бежанците. Те живеят в Южна Корея с доста ограничавания ", споделя юристът.

Дори това обаче наподобява по-добре от алтернативата.

Ако не успее да откри леговище в Южна Корея, Дмитрий обмисля опцията да се обърне към посолствата на Съединени американски щати и Канада с молба за даване на леговище.

" Би било отлично, в случай че можех да се върна вкъщи в Русия. Това би означавало, че всичко, което се случва, ще завърши, тъй че колкото по-скоро, толкоз по-добре. ", продължава да се надява руснакът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР