След като прекараха 29 дни загубени в морето заради развален ...

След като прекараха 29 дни загубени в морето заради развален

След 29 дни в морето - изгубени, слаби, но живи!

След като прекараха 29 дни изгубени в морето поради негоден GPS, двама мъже от Соломоновите острови бяха избавени край крайбрежията на Папуа Нова Гвинея - на 400 километра от мястото, където е почнало пътуването им.

Ливай Нанджикана и Джуниър Кюлони потеглият от остров Моно, в западната провинция, Соломоновите острови, сутринта на 3 септември в малка моторна лодка с мощ 60 конски сили. Двамата мъже възнамеряват да пътуват на 200 км на юг до град Норо на остров Нова Джорджия, употребявайки западния бряг на остров Вела Лавела и остров Гизо вляво като ориентир.

"Ние към този момент сме пътували по този маршрут и трябваше да е ОК ", споделя Нанджикана.

Но даже и за опитни моряци, като Нанджикана, Соломоновото море, отделящо Соломоновите острови от прилежащата му страна, Папуа Нова Гвинея, е известно с това, че е непредсказуемо. Само няколко часа след началото на пътуването си те се сблъскват със мощен дъжд и вятър, което затрудняваше визията на бреговата линия, която трябваше да следват.

"Когато дойде неприятното време, обстановката не беше положителна, само че стана по-лошо и ужасно, когато GPS-ът ни умря ", споделя той. "Не можехме да забележим къде отиваме и по тази причина взехме решение да спрем мотора и да изчакаме, с цел да спестим гориво. "

Нанджикана и Кюлони оцеляват с портокали, които бяха влези за пътуването, кокосови орехи, събрани от морето, и дъждовна вода, която улавят благодарение на парче платно. Те плават на към 400 км северозападно в протежение на 29 дни, като най-после виждат риболовец край крайбрежията на Нова Англия, Папуа Нова Гвинея.

" Не знаехме къде сме, само че не чакахме да бъдем в друга страна ", споделя Нанджикана.

Мъжете са толкоз слаби, че когато идват в град Помио на 2 октомври, би трябвало да бъдат носени от лодката и до близката къща. Оттогава те са прегледани в локална здравна клиника и засета остават под грижите на Джо Колеало, който споделя пред локалната телевизия, че "Сега живеят щастливо с нас ".

Нанджикана споделя, че е намерил някои позитивни страни от претърпяното , като насилственото отделяне от хаоса на световна пандемия. "Нямах визия какво се случва, до момента в който бях в морето. Не съм чувал за Коронавирус или нещо друго ", споделя той. "Очаквам с неспокойствие да се върна вкъщи, само че допускам, че беше хубава отмора от всичко. "

Мери Валененеа, основен офицер на Министерството на външните работи и търговията на Соломоновите острови, със седалище в Папуа Нова Гвинея, съобщи, че те са в контакт с Нанджикана, с цел да подсигуряват, че са подхванати нужните ограничения, тъй че и двамата мъже да могат да се върнат вкъщи.

На север от остров Моно, откъдето двамата мъже са отплавали, е остров Бугенвил в Папуа Нова Гвинея.

През юли лодка, пренасяща министъра на опазването на здравето на Бугенвил Чари Напто, брачната половинка му, техния наследник и четирима други, изчезна в бурно море. Намерен е единствено един човек, локален преподавател.

Само седмици по-рано друга лодка изчезна край брега на Бугенвил с 13 пасажери на борда, завършвайки на 50 км северно от дестинацията си 36 часа по натам. Началникът на полицията на Бугенвил Франсис Токуа от този момент съобщи, че държавното управление обмисля да ограничи пътуването с лодка по време на неприятно време.

Източник: dnes.bg