След като преди време Берлин обяви война на високите цени

...
След като преди време Берлин обяви война на високите цени
Коментари Харесай

Мадрид строи 25 000 нови жилища, които иска да дава под наем на половин цена

След като преди време Берлин разгласи " война " на високите цени на парцелите и показа проект за ограничение на растежа им пред идващите няколко години, в този момент друга европейска столица възнамерява да предприеме ограничения, с цел да направи жилищата по-достъпни.

Местната власт в Мадрид желае да бъдат построени 25 000 жилището, които да бъдат отдавани чартърен на по-ниски цени от пазарните, като от тях ще могат да се възползват най-много младежите, живеещи там, написа локалното издание Expansión.

Целта е по този метод да се улесни достъпът на тази група жители до жилища, които би трябвало да се оправят с високите цени на парцелите в столицата.

Според данни на Евростат Испания е на шесто място в Еврозоната по междинна възраст, на която младежите напущат дома на родителите си. За страната това са приблизително 29,5 години спрямо 18,5 години за Швеция, 23,7 години за Франция и Германия и 24 години за Англия.

Според проекта " Plan Vive " на локалната власт в Мадрид въпросните 25 000 жилища ще бъдат построени върху общинска земя, като работата по плана ще бъде под формата на публично-частно партньорство. Първите 15 000 от тях могат да бъдат приключени до края на този мандат.

По думите на Давид Перес, който е консултант по районното развиване, благоустройството и жилищната политика към регионалната администрация на Мадридската общественост, въпросните парцели ще могат да се отдават чартърен на цени, които са на половина на пазарните.

Междувременно в испанската столица ще бъдат дадени чартърен близо 50 жилището на цени от 280 евро за чиновници на полицията и на Гражданската армия. Целта е те да бъдат подкрепени, защото възнагражденията им се оказват прекомерно ниски, с цел да могат да си разрешат парцели на действителни цени в града.
 Берлин желае да
Берлин желае да " замрази " цените на наемите за период от 5 години

Мерките би трябвало да бъдат утвърдени през идната седмица

Преди месец локалната власт в Берлин разгласи, че готви проект за заледяване на цените на наемите за интервал от пет години за да се оправи с бързото им повишаване. Тогава стана ясно, че съответните ограничения в тази посока би трябвало да влязат в действие през 2020 година.

Инициативата има за цел да понижи тежестта върху наемателите там след взрива в цените, довел до удвояването им през последното десетилетие.

През септември пък сдружение, благосъстоятелност на локалното държавно управление в Берлин, получи позволение да изкупи 6000 жилището за общо 920 милиона евро от ADO Properties SA. Сделката пристигна като още един опит на властта да успокои недоволството измежду берлинчани, подбудено от високите наеми в града.

Тя би трябвало да обезпечи налични жилища. Администрацията се пробва да замрази и наемите и да усили строителството на жилища, чиито наем да е по-нисък.
 Берлин изкупи 6000 частни жилището, с цел да спре растежа на наемите
Берлин изкупи 6000 частни жилището, с цел да спре растежа на наемите

Сделката е на стойност 920 милиона евро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР