След като преди седмица разгледахме някои играчи, които голяма част

...
След като преди седмица разгледахме някои играчи, които голяма част
Коментари Харесай

От Зума до Фидел Кастро: 15+ играчи, които може би не знаехте, че са били част от ЦСКА

След като преди седмица разгледахме някои играчи, които огромна част от футболните почитатели са не запомнили, че са били част от Левски по една или друга причина, пристигна ред да обърнем внимание на някои случаи и от другия гранд ЦСКА. Доста емблематични футболисти са изкарали къс интервал на " армията " по линия на отбиването на военната си работа, други пък са стартирали кариерата си при " алените ", а са се наложили на друго място. Трети пък са попаднали при " армейците " по някакво напълно друго стичане на събитията.

 10+ футболисти, които може би сте не запомнили, че са играли в Левски
Христо Бонев
Пловдивската легенда Христо Бонев записва шест мача за ЦСКА през сезон 1967/68 година, като головият му коефициент е отличен. Зума бележи пет попадения за " армейците ". След време иконата на Локомотив (Пловдив) споделя, че е бил закаран принудително на " Армията " с военна джипка. От ЦСКА оферират на Бонев да остане в тима и да продължи да плете голови комбинации с Димитър Якимов, Цветан Атанасов и Никола Цанев. Зума обаче избира да се върне на " Лаута ". След отхвърли на пловдивчанина в ЦСКА идва снайперистът Петър Жеков.



Красимир Балъков
През лятото на 1990 година Красимир Балъков съвсем е трансфериран в ЦСКА. Футболният вълшебник идва на " Армията " от Велико Търново и даже е показан като ново попълнение. Димитър Пенев афишира, че ще разчита доста на Бала, който стартира да пуска като централен нападател в летните контроли. От своя страна Краси бележи голове и споделя, че е разпален цесекар. Добре, само че ентусиастите на Етър одобряват на нож прехвърлянето. В резултат стартират стачки в Търново, а почитателите заплашват, че ще затворят автомагистралата, до момента в който не видят техничаря назад в отбора на Георги Василев. Намесват се и локалните структури на Съюз на демократичните сили. Така в последна сметка Балъков се връща в Етър.

Николай Тодоров - Кайзера
Не доста хора помнят, че някогашният капитан на Левски Николай Тодоров има къс престой в ЦСКА. През 1984 година Кайзера отбива военна работа и за малко облича фланелката на " аления " гранд. Бъдещата легенда на Левски даже записва формален мач за ЦСКА - влиза на мястото на русенския нападател Йордан Димитров при успеха с 2:1 над Славия. Героят на Левски от мача с Рейнджърс даже е овековечен на календара на ЦСКА за 1985 година


Кайзера с екипа на ЦСКА - третият на втори ред

Александър Шаламанов
Не доста прочут факт е, че огромната легенда на Славия Александър Шаламанов стартира кариерата си в ЦСКА. Шами е закаран в " аления " тим като боец от собствен другар, а славният ментор Крум Милев мигновено вижда в него правоприемник на Кирил Ракаров. Първоначално Шаламанов се обиграва в юношеските групи на " армейците ", а през сезон 1962/63 година записва два мача в " А " група. Шами обаче взема решение да напусне ЦСКА в посока Славия, където го тегли сърцето. Още през 1963 година той е определен за Футболист №1 на България.

Георги Славчев
През зимата на 1997 година в ЦСКА идва някогашният полузащитник на Левски Георги Славчев. Той става част от тима на Георги Василев, който записва златен дубъл. Футболистът е докаран в Борисовата градина с колата на известния почитател на " алените " Васил Бурановски - Пожарната. Юношата на " сините " записва 10 срещи за ЦСКА, в това число е титуляр във финала за Купата на България против Левски. Три дни преди финала Славчев получава оферта от Санкт Гален и излиза наяве, че ще се раздели с " армейците " след края на сезона.

Симеон Симеонов
В хода на сезон 1973/74 година ЦСКА записва паметни триумфи, само че има проблеми под рамката. Контузии вадят от строя съперниците за фланелката с номер 1 Стоян Йорданов и Йордан Филипов. Ръководството на " алените " се обръща към някогашният прославен вратар на Славия Симеон Симеонов, който няма клубни задължения и е склонен да помогне. От " Армията " пишат до родната футболна централа и УЕФА, с цел да получат позволение да картотекират Футболист на България за 1968 година Мони записва 11 мача на вратата на ЦСКА, в това число четвърфиналните срещи за КЕШ с Байерн (Мюнхен). Силните игри за " армейците " носят на Симеонов място в селекцията на България за Мондиал'74. След финалите обаче 28-годишният пазач поставя завършек на кариерата си по здравословни аргументи.

Илиян Киряков
През есента на 1994 година към ЦСКА се причислява един от българските герои от САЩ'94 Илиян Киряков. Дебютът на сърцатият футболист е на 6 ноември против Лекс Ловеч (2:0). За " алените " Кирячето има над 2000 минути, записани в общо 23 мача. След години някогашният национал споделя: " Не случих на добър миг да отива в ЦСКА. Точно тогава в клуба имаше огромни проблеми и това се отразяваше на целия тим ".



Антонио Ананиев
Помните ли Антонио Ананиев? Титуляр на вратата на Славия през 80-те години и на тази на Локомотив (София) при започване на 90-те. През лятото на 1993 година Банана идва в ЦСКА, където играе в 18 мача във всички шампионати. По това време Ананиев записва и 90 минути в квалификацията за САЩ'94 против Швеция (1:1). След това Банана се връща за кракто в Славия, преди да отлети за Германия, където доближава даже до титулярите на Кьолн.

Марин Бакалов
Доскорошният рекордьор по мачове в родния хайлайф е същинска легенда освен на пловдивския футбол, а като цяло. Със своите 454 мача в " А " Група, най-вече за Ботев (Пловдив), Бакалов е на второ място по брой срещи, като едвам преди година бе задминат от Георги Илиев. За ЦСКА Бакалов има два сезона, в които записва 46 мача и отбелязва осем гола, а през шампионата 1989/90 става първенец с " армейците " и печели Купата на Съветската войска.

Илиян Стоянов
Едва ли доста си спомнят, че Коловати в действителност започва професионланта си кариера точно на " Армията ". През сезон 1995/96 бранителят записва три срещи за ЦСКА, а по-късно се завръща в родния Кюстендил, където играе за коравия отбор на локалния Левски. През 2000 година минава при " сините " и при престоя си на " Герена " постоянно показва бурно насладата си при победи над " армейците ". През 2007 година като състезател на ДЖЕФ Юнайтед има проблеми с треньора и из медиите се завърта мълва, че може още веднъж да облече " алената " фланелка. Стоянов обаче декларира " Няма никакъв късмет да се подвизавам в този тим. Ако се върна, то това ще е в Левски. Изпитвам огромно почитание към клуба и не мога да го предам по този метод ".



Драголюб Симонович
Вероятно всички си спомнят, че Дуци бе началник и треньор на " Армията " през 2011. Тогава първо е основен управител, а по-късно и ментор на тима в тандем с именития Димитър Пенев. Всъщност обаче това не е първият престой на Симонович в ЦСКА. През сезон 2001/02 той идва и като футболист в отбора. За страдание обаче проблем с травма му попречва да вземе присъединяване допълнително от два мача и в края на шампионата той поставя завършек на спортната си кариера. Единият от дубоите е скандалният мач в Петрич, когато съдията Антон Гецов анулира три гола за отбора срещата приключва 0:0.

Тодор Праматаров
Нападателят е един от най-солидните голаджии в България през 90-те години. Най-много неговото име се свързва с реализаториския приз през сезон 1996/97 на " А " Група, когато с екипа на Славия набутва 26 попадения на противниковите вратари. Има сполучливи и плодоробни откъм голове интервали с екипите на Локомотив (София), Шумен и Монтана, само че в действителност единствената купа на България за Праматаров е с екипа на ЦСКА. През есента на 1991 година той записва 14 мача и отбелязва четири гола за " армейците ".

Сашо Ангелов
Доскорошният треньор на Ботев (Враца) остава във футболните хроники най-много с дългия си престои в Локомотив (Горна Оряховица), како и с сполучливите си два сезона в Ботев (Пловдив). През 1996 година към него се разиграва същинска трансферна сага, откакто се оказва, че Ангелов има подписани трудови контракти с два тима - ЦСКА и Локомотив (София). Първоначално " армейците " надвиват в битката и той записва два мача за шампионата Интертото. След това обаче олелията става още по-голяма и босът на " железничарите " Николай Гигов се оплаква на БФС и УЕФА и в последна сметка това се оказват единствените две срещи на доведения татко на Валери Божинов за " алените ".

Александър Костов
През 1958 легендата на Левски получава повиквателна да изкара военната си работа. По тази линия записва и два мача за ЦДНА, въпреки и много насилствено поради любовта си към " сините ". След като завършва военния си дълг Сашо Костов изкарва един сезон в Ботев преди да се върна на " Герена " за още 10 отлични години и да се трансформира в един от знаците на Левски.

Бонус

Любопитно е, че някои други ембелматичи фигури са обличали " алената " фланелка, само че не са записвали публични мачове. Христо Йовов е на път да подпише с " алените " преди да облече фланелката на Литекс. Христо даже тренира с " алените " на Панчарево, само че в последна сметка се разминава с " Армията " и отпътува за Ловеч. Валери Божинов също организира няколко тренировки с " алените " през лятото на 2012 година, като даже стартира да се шушука, че нападателят може да остане за непрекъснато в клуба, само че това по този начин и не се случва.


Гунди предпоследния на долния ред в контролата със СКА (Ростов на Дон)

Известен факт е, че и най-голямата легенда на Левски Георги Аспарухов е бил част от ЦСКА. През 1960-а Гунди е извикан да служи в спортната рота на ЦСКА, а на 1 ноември 1961 той играе за " алените " в приятелския мач против СКА (Ростов на Дон). В този дуел се отбелязва края на спортната кариера на Манол Манолов - Симолията. Във кино лентата " Балада за Гунди " артистът Георги Чубрилов споделя, че е вкарал 2 гола за ЦСКА против Сливен.

С леко мигане в тази ранглиста влиза и ембелматичният водач на Куба Фидел Кастро. При една от визитите си в България през 70-те взема решение, че му се играе баскетбол. От родното управление не се бавят и събират играчите на ЦСКА, които се разделят на два тима, като в единият от тях се пази място и за Фидел, който облича потник на " армейците ".



Иван Славков Батето също е носил " алената " фланелка като играч по водна топка. Същото важи и за журнлистическата легенда Никола Ексеров, който даже е капитан на армейските ватерполисти. Сашо Диков пък съставлява ЦСКА по белите писти в ските.

Автори: Филип Друмчев и Денислав Денчев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР