След като преди около две седмици 61-годишен мъж разби плочата

...
След като преди около две седмици 61-годишен мъж разби плочата
Коментари Харесай

Столичните общински съветници се захващат със съдбата на Паметника на Съветската армия

След като преди към две седмици 61-годишен мъж разруши плочата на Паметника на Съветската войска в София , а главните политически сили се разделиха дали монументът да се отстрани или не, комисиите по просвета и архитектура в Столичния общински съвет се захващат със ориста му. Във вторник и сряда общинските съветници ще гледат предлагането на „ Демократична България “ за преместването на паметника отвън столицата.

Монументът е построен с пропагандна цел, тъй че „ да бъде на централно място, с цел да се минава непрекъснато около него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение “. Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и нуждата от централното му местонахождение, с което господства над всички български институции (храм-паметника „ Александър Невски “, Софийския Университет „ Свети Климент Охридски “, Народното събрание и др.). Монументът не е обвързван с действително историческо събитие и няма цената на памет(ник) за такова. Международно приет исторически факт е, че Съветският съюз афишира война на България на 5.09.1944 година На 8 септември 1944 година армията на Съюз на съветските социалистически републики навлиза на българска територия и окупира страната ни. Окупацията продължава до 1947 година и коства на България 82 милиарда лв. загуба на първични материали и селскостопанска продукция. В този смисъл този паметник, който назовава войска, окупационна за страната ни, „ освободителка “, носи илюзия за младото потомство, което не е очевидец на това време и не го е изучавало в учебно заведение “, п ише в отчета на Демократична България.

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков пък изиска с публично с писмо до регионалния шеф на София-град паметникът да бъде деактуван и от държавен да стане общински.

Столичният общински съвет има решение от 1993 година за премахването на паметника. Предложението на Демократична България не влизаше на съвещание на СОС с претекста, че монументът е държавна благосъстоятелност, а единствено теренът под него общински. 

Българска социалистическа партия обаче твърдо е срещу премахването на монумента. Тя инициира общонационална подписка за запазването му. Лидерът ан столичните социалисти Иван Таков неотдавна съобщи, че след Втората международна война в България са издигнати над 130 паметника на починалите съветски воини и в чест на успеха на Съветската войска. Той отбелязва, че това е  израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки боец, умрял за Освобождението на България  и Европа от фашизма.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР