След като преди месец служебният кабинет на Гълъб Донев смени

...
След като преди месец служебният кабинет на Гълъб Донев смени
Коментари Харесай

Двама нови членове влизат в надзора на ЕСО - една от най-богатите държавни фирми

След като преди месец служебният кабинет на Гълъб Донев смени съвсем напълно борда на шефовете на " Булгаргаз ", се се вършат и промени и в надзорния съвет на още едно основно сдружение в енергетиката - " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО).

За разлика от газовата компания, в чието управление остана единствено един от назначените от миналата власт на четворната коалиция, а всички останали бяха заменени, в надзорния съвет на ЕСО остава сегашният му състав като към него се прибавят още двама членове - Андрей Вълчев и Цветомир Ралчев. Възможно е това да се прави поради по-лесната процедура, защото отстраняването на старите членове може да се апелира и да се забави. Въпреки това двамата нови членове на надзорния съвет ще заемат поста до провеждането на конкурс, който е наложително по закон изискване.

Постовете си резервират назначените по времето на ръководството на Бойко Борисов -, Евден Николов, Костадин Попов, Пламен Радонов и Пламен Герджиков.

Решението за смяната в надзора на ЕСО е взето в края на август от принципала на сдружението - " Българския енергиен холдинг ". Промените в състава към този момент са импортирани за регистриране в Търговския указател. Освен контролен съвет, сдружението има и директорски съвет, само че там към този момент промени няма.
Реклама От земеделие до енергетика
Андрей Вълчев е правист по обучение и някогашен народен представител от 45-ото Народно заседание от групировката на Мая Манолова, която тогава се споделяше " Изправи се! Мутри вън! ". Преди да се причисли към нея Вълчев е бил деятел на Българска социалистическа партия. Бил е и секретар на младежкото обединяване на социалистическата партия и специалист по земеделие на групировката. Работил е в държавния фонд " Земеделие " в интервала 2008 година - 2010 година

Името на Вълчев беше забъркано в абсурда с отстраняването на управлението на държавен фонд " Земеделие " в края на ръководството на Пламен Орешарски. Тогава ДАНС стартира следствие на изпълнителния шеф на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова за непозволено утвърдени европроекти, както и за подписани консултантски контракти, единият от които е бил подписан с Вълчев. Скандалът с фонд " Земеделие " тогава се възприемаше като част от размяната на удари сред двете подкрепящи държавното управление на Орешарски партии Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи откакто от придвижването оповестиха, че поставят завършек на взаимното си ръководство. Към оня миг в медиите Вълчев се сочи като непосредствен до тогавашния водач на Българска социалистическа партия, в този момент евродепутат Сергей Станишев и депутатката Светла Бъчварова, която към оня миг оглавяваше парламентарната комисия по земеделие.

Второто предопределение в надзорния съвет на ЕСО е на Цветомир Ралчев. Той е някогашен шеф на дирекция " Стратегическо обмисляне и развиване на мрежата " в ЧЕЗ преди електроразпределителното сдружение да бъде продадено на " Еврохолд ".
Защо е значимо ЕСО
" Електроенергийния систематичен оператор " е основна конструкция, защото събира всички такси за транспорт на електрическа енергия през мрежата, в това число при експорт на ток, което го прави и и затова изборът на управление да е изключително значим.
Реклама
Също по този начин по Плана за възобновяване ЕСО ще получи стотици милиони за модернизиране на мрежата, тъй че да мобже към нея да се причислят плануваните ВЕИ мощности, както и за създаване на нови далекопроводи.
Свързани публикации Ангелин Цачев: Заявленията за нови ВЕИ в ЕСО са за близо 24 хиляди мВт 26 август 2022, 10:24 Най-големите енергийни компании: Избухване в доходи и облаги 28 юли 2022, 16:30 Проекти за внушителните 12 хиляди мВт ВЕИ са подадени в ЕСО 7 февруари 2022, 11:15 Държавната ЕСО: Един милиард за Таню от Разбойна 28 май 2021, 12:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР