След като преди дни енергийният министър Росен Христов обяви, че

...
След като преди дни енергийният министър Росен Христов обяви, че
Коментари Харесай

Готви се инженерингов договор с френската EDF за довършване на АЕЦ Белене

След като преди дни енергийният министър Росен Христов разгласи, че до месеци ще бъде подписано междуправителствено съглашение за предпроектно изследване за градеж на два американски реактора AP-1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", в този момент за сключването на сходно с Франция за дострояването на двата реактора, планувани в АЕЦ " Белене ", разгласи заместникът му Еленко Божков. Това стана след конференция за развиването на нуклеарната енергетика, проведена от Националния комитет на България в Световния енергиен съвет в София, във вторник.

Още преди седмици ръководителят на организацията Булатом Богомил Манчев разяснява, че точно френската " Електрисите дьо Франс " (EDF) може да довърши спряния сега план за АЕЦ " Белене ", за който има доставено съветско съоръжение, само че войната в Украйна прави невероятно присъединяване на съветски компании в него. EDF обаче разполага със съвместими на съветските технологии, а и по план огромна част от електрическото и софтуерно съоръжение е френско и немско.

Сега Божков уточни, че следва създаването и подписването на инженерингов контракт с EDF за построяването на двата реактора на АЕЦ " Белене " с потребление на купеното към този момент съветско съоръжение.

Френският изпълнителен шеф за нови мощности на " Електрисите дьо Франс " ще дойде в София на 4 април за среща с Росен Христов, а по-късно ще има и по-широкоформатни диалози, осведоми в този момент Божков. На 18 април пък в Белене за оглед на наличното съоръжение и съществуващата инфраструктура на площадката ще бъдат експерти от EDF.

По думите на Божков, и EDF за АЕЦ " Белене ", и " Уестингхаус " за новите реактори в АЕЦ " Козлодуй " имали интерес да вземат участие с преобладаващо финансиране в двата плана.

Именно обаче нежеланието на " Уустингхаус " да взе участие като акционер в плана за VІІ блок в АЕЦ " Козлодуй ", за който имаше подписано съглашение с нуклеарната ни централа, стана причина за прекратяването на това начинание. Предишният парламент по предложение на ГЕРБ обаче задължи служебното държавно управление да стартира работа за изгражданета на реактор АР-1000 в Козлодуй.

Зам.-министърът на енергетиката сподели, че е още рано да се приказва за възможната стойност на двата плана и методите на финансиране, както и дяловете на страната и евентуалните вложители в тях.

И въпреки към момента всичко да е в областта на договарянията, Божков уточни, че " 2032 година е реален период да проработи реактор на " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и това да е първият подобен реактор в Европа.

" България може да бъде първата страна в Европа, която да пусне в употреба АР-1000 " разяснява представителят на " Уестингхаус " за България Иван Пиронков. По думите му сега има 4 такива реактора, които работят в Китай, а други два такива блока са пред стартиране в употреба в Съединени американски щати.

Той разяснява и доставката на свежото нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". Пиронков уточни, че 6 реактора в Украйна ВВЕР – като българските, към този момент употребяват такова - в Запорожката АЕЦ и два – в Южноукраинската АЕЦ.

" Това демонстрира, че горивото, което предлагаме за АЕЦ " Козлодуй ", не е пилотен план, а е технология, която към този момент е тествана и работи сполучливо и безвредно. " Уестингхаус “ създава гориво за реактори ВВЕР-1000 от 1998 година, като първата централа, за която е разработвано такова гориво е АЕЦ " Темелин " (в Чехия). За АЕЦ " Козлодуй " предлагаме нуклеарно гориво от вид RWFA, което към този момент е потвърдило своята надеждност в Украйна. Ние предлагаме и ремонт на касети в случаи на разхерметизация, тъй като другояче подмяната коства доста пари “, изясни Пиронков.

" Това, което върна нуклеарната енергетика, е огромният интензитет на тези технологии, което значи, че можеш да имаш за дълго време прогнозируема цена на силата, с нуждата да третираш дребни по размер, въпреки и комплицирани боклуци ", разяснява по време на форума ръководителят на Булатом Богомил Манчев.

" Като развиваме енергетиката, ние развиваме стопанската система. Ако енергоблокът на " Уестингхаус " проработи до 2038 година, ние ще можем да тръгнем към затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн. Но не знам дали ще издържим стопански до тогава, поради високите цени на излъчванията ", сподели още Богомил Манчев.

" Ядрената сила може и би трябвало да бъде развивана. Тя дава опция за енергийно и икономическо развиване на обществата и за реализиране на екологичните и климатичните цели на бъдещето “, съобщи във видеообръщение към делегатите на конференцията ръководителят на националния членски комитет на Съединени американски щати и основен нуклеарен шеф на Изследователски институт за електрическа енергия (EPRI) Нийл Уилмсхърст.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР