След като преди десетина дни Lupa.bg ви запозна с проблемите,

...
След като преди десетина дни Lupa.bg ви запозна с проблемите,
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Хронология на една измама с апартаменти и ДДС!

След като преди десетина дни Lupa.bg ви срещна с проблемите, които жители имат със строителни бизнесмени, които от своя страна мамят и хората, и страната с Данък добавена стойност, в този момент ще ви покажем и още една порция от абсурда. Проблемът набира скорост и известност, откакто се оказа, че има и още много други наранени и излъгани безочливо по този метод.

Хората са капарирали жилища " на зелено ", само че след това са притискани по всевъзможни способи, а финалното е, че хем те остават без тях (макар и с огромна сума върнати средства), само че и жилищата са препродадени посредством брокер на по-високи цени.

Ето и хронологията сред двете забъркани страни, които скоро ще се видят в съда:

" На срещата участват и други очевидци, а там се подписва прелиминарен контракт за продажба на въпросните жилища, за схемата на заплащане и така нататък

В края на януари 2022 година компания „ Нера “ ООД предлага на „ Булприма “ вид с по-голяма отстъпка за жилищата, която включва фактуриране на първата вноска на две елементи - на половина с Данък добавена стойност (31 000 евро бруто) и на половина в брой (без Данък добавена стойност - 31 000 евро нето) като поръчителство за последващото заплащане на цялостната сума.

Целта е обезпечаване на ликвидност на " Нера " ООД, която има натрапен запор от Национална агенция за приходите, само че съгласно шефа това е нещо обикновено и скоро ще бъде отстранено!

Булприма получават квитанция за сумата, дадена на шефа на „ Нера “ ООД. В момента, в който фирмата-строител изрази подготвеност да издаде фактура, " Булприма " би трябвало да бъде поканена да внесе и Данък добавена стойност, като това следва да стане по банков път за цялата сума, а сумата от 31 000 евро (без ДДС), за която е издадена квитанция, ще бъде възобновена.

" Булприма " няма полза да подписва договорка без Данък добавена стойност, защото компанията е записана по Данък добавена стойност и след това възвръща налога на закупените парцели, само че се преценява с желанието на продавача и практиката му с други клиенти. Поради обстоятелството, че в постройката са останали единствено три жилището, а " Булприма " става очевидец на договаряне и на последния свободен за продажба двустаен апартамент в постройката, компанията се принуждава да одобри изискванията на продавача.

Управителят на „ Нера “ хитро изготвя анекс към договора (б.а. - непрекъсната процедура в тези среди) и променя текста на контракта и анекса по отношение на предлагането, отправено и през януари 2022 година Ден по-късно страните подписват и в допълнение съглашение към контракта, в който е упомената спомагателната вноска от 31 000 евро без Данък добавена стойност.

Няколко месеца по-късно, в края на септември 2022 година, шефът на „ Нера “ праща съобщение от вид покана по е-поща до " Булприма " за да бъде анексиран контракта сред сдруженията в 14-дневен период с едостранно поискано от " Нера " нарастване на крайната цена в размер на 38.5%.



Следва замяна на мейли в границите на месец и половина, в които купувачът уведомява изпълнителя, че не се съгласява с предлагането за актуализиране и се базира на клаузите на контракта, които разказват вписаната в него цена като последна и непроменяема и при правилното държание на страните до този миг, не дават право на " Нера " за едностранна смяна.

Освен това, купувачът показва подготвеност да предплаща спомагателни суми по контракта, при положение, че ликвидността на строителя е под риск. Уговорена е среща, извършена на 15 ноември 2022 година, в която " Булприма " е представлявана от шефа и притежателите на компанията, и " Нера " ООД, представлявана още веднъж от шефа й, несъмнено. Фирмата – покупател заявява предпочитание за продължение на връзките по отношение на първичните клаузи на контракта и без корекции в цените.

Връчено е и мнение по отношение на правните учредения за сходен отговор от " Булприма ", което е изпратено и по е-поща на същия ден от купувача до " Нера ". И тук идва арогатнтността и извиването на ръцете - строителят декларира, че още на следния ден би могъл да скъса контракта. Изумителна е увереността по какъв начин правни контракти може да бъдат погазени като че ли не живеем в правова страна. Все отново в края на срещата строителят споделя с половин уста, че се надява двете сдружения да изпълнят договора.

В интервала декември 2022 година - януари 2023 година градежът напредва доста. При посещаване на обекта през месец февруари 2023 година, шефът на „ Булприма “ инцидентно схваща от огледвач на градежа, че обмисля допустима покупка на двустайни жилища в блока!?

Тогава, 10.02.2023 година, от „ Булприма “ се свързват с рекламирания на оградата на обекта брокер на недвижими парцели – Н.П., от организация " Билдинг Бокс ", настояща от името на " Нера " ООД за продажбата на недвижими парцели на ул. " Асен Разцветников " №17 и други обекти на строителя. Брокерът, който не съответствува с брокера, съдействал при подписването на предварителния контракт с първия покупател – „ Булприма “, споделя, че предлага три двустайни жилището в постройката - два от които са точно ап. 3 и ап. 11, за които " Булприма " към този момент има подписани предварителни контракти и е предплатила на 50%.

Брокерът споделя, че гореспоменатите жилища в същия ден са станали обект на прелиминарен контракт за продажба с ново трето лице като покупател и таман излизат от нотариалната адвокатска фирма, на територията на която същият е бил подписан, директно преди телефонния диалог.

Ден по-късно брокерът споделя, че и апартамент №14, който се намира в същата постройка, е бил още веднъж обект на продажба през февруари. На същата дата, брокерът изпраща и настояща ценова листа за парцелите в постройката, в която участват както ап. 3 и ап. 11, по този начин и ап. 14!

Според обновените пазарни цени в справката от брокера, жилищата, предплатени към този момент на 50% от " Булприма ", се продават на цена с близо 47 800 евро (93 490 лева.) повече по отношение на контрактуваната " на зелено " цена.

На 20 февруари 2023г. е импортирана тъжба в полицията от шефа на " Булприма " против неточната комерсиална процедура на компания " Нера " ООД и нейния шеф. Последният е извикан за разпит два дни по-късно.

На 8 март по електронната поща Рангел Трифонов от името на " Нера " написа съобщение до " Булприма " за повреждане на подписания сред двете сдружения контракт. Изпратеното в писмото съобщение е датирано към 23 февруари 2023 година, а действително е получено на 8 март по е-поща, като в пояснения пред полицията строителят твърди, че е контактувал с ЧСИ още на 23 февруари, с цел да връчи покана за повреждане на контракта на " Булприма ", което още веднъж е три дни след входирането на жалбата от „ Булприма “.

Основанието за преустановяване, което показва, е неплатеното Данък добавена стойност по сумата от 31 000 евро, заложена като спомагателна първа вноска, съгласно анекса от 26 януари 2022 година На 9 март по е-поща " Булприма " праща необорим отговор на писмото от " Нера " ООД, в който ги уведомява, че изложените причини са неоснователни и не са съгласни за повреждане на контракта и цитира член 87/1/ от Закон за задълженията и договорите, в който се указва редът и изискванията на повреждане на към този момент подписан контракт, а точно че при рекламация за неплатена сума, продавачът следва да уведоми купувача за нередовност по заплащанията и да даде рационален период за премахване на неизправността, а подобен състав на деяние от продавача липсва.

На 10 март Трифонов удостоверява по е-поща, че ще приключи контракта, като не се преценява с изложените от купувача причини. На идващия ден " Булприма ", още веднъж по е-поща, най-подробно показва за следващ път предпочитание да продължи взаимната активност с " Нера ". На 14 март " Нера " ООД е направила два превода по сметката на " Булприма " в общ размер от 101 703.16 лева Сумата е тъкмо с 10 000 евро по-малко от импортираните парични вноски от " Булприма " ООД, равняваща се по мярка на цитирания в контракта аванс.

" Нера " праща съобщение за изпратените суми на 15 март 2023 година по е-поща. То е съпроводено от фактура за показаните от " Булприма " като поръчителство преди 14 месеца 31 000 евро, както и две кредитни вести - едно за фактурата на превода от 25 януари 2022 година и едно за актуалната фактура. Потвърдено е, че е удържана сума в размер на 10 000 евро, която " Нера " третира като наказателна клауза!

Купувачът завежда искови молби за възобновяване на надвзетата сума и за налагане на наказателна клауза в размер на 10 000 евро на " Нера " ЕООД, поради некоректното държание на строителя и сключването на спомагателен прелиминарен контракт за същите обекти по време на действието и в нарушение на сегашен контракт с " Булприма ". Делото е планувано за 22 ноември 2023г.

На 26 юни 2023 година " Нера " ЕООД трансферира правото на градеж върху жилищата, обект на първична договореност с " Булприма Естейт ", посредством регистриране в заможен указател на новия покупател, продължавайки непозволеното деяние на строителя.

Това е скица за измами, посредством която строителят в продължение на 14 месеца употребява предоставените му от страна на купувача 121 261,46 лева, с цел да обезпечи ликвидност за своята активност. При към този момент напреднал стадий на строителство и правна неспособност за нарастване на цената с първичния безкористен покупател - " Булприма ", предлага същите жилища за повторна продажба по 85 900 евро, с което съумява дареализира спомагателна облага до 47 800* евро (93 490 лв). Схемата завършва с съобщение за преустановяване на контракта към купувача по първия прелиминарен контракт, с несъстоятелно съображение.

Вменявайки несъществуваща виновност на купувача са удържани и 10 000 евро, с което крайният резултат от интервенциите по наши калкулации облагодетелства " Нера " ООД с 58 800 евро (115 003 лева.).

Сключването на спомагателен прелиминарен контракт на база предоставена първа вноска от новия покупател през февруари 2023 година, преди строителят да изрази желание за повреждане на настоящия контракт с " Булприма ", е доказано от брокера на парцелите, като може да се потвърди и недвусмислено с условие на информация по сметката на строителя в обслужващата го банка, която следва да потвърди парични преводи от името на новия покупател от февруари 2023 година

*Изчислението се базира на публична ценова листа на жилищата, предоставена от брокера през м. февруари 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР