След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности,

...
След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности,
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Преди 25 години нямахме пари да си купим хляб, а сега България върви напред и нагоре

" След като преди 25 години успяхме да преодолеем тези компликации, съм уверен, че ще преодолеем и днешните компликации ", разгласи пред публицисти в резиденция " Бояна " президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов. Днес той навършва 70 години.

На 25-годишнината от встъпването му в служба като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които трансформираха в огромна степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра основна роля, е отдадена и конференцията " Цивилизационният избор на България: 25 година обратно и още толкоз напред (1997 – 2022 – 2047 г.) ".

" Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които значително дефинираха ориста на България до през днешния ден - разрешаването на политическата рецесия на 4 февруари 1997 година, когато отхвърлих мандат на Българска социалистическа партия, подаването на молбата за участие в НАТО и съглашението за Валутния ръб ", спомни си някогашният държавен глава.

По думите му и през днешния ден, когато всички вести стартират с това в каква тежка рецесия живеем и в какво тежко време сме, " ми се ще да припомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история ".

Стоянов подсети: тогава нямахме 125 милиона, с цел да си платим житото, България оставаше без самун, сметките ни бяха блокирани, тъй като страната ни беше във банкрут, само че той съобщи, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, без значение, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода.

Ако би трябвало днешните политици да мислят, то е по какъв начин, вървейки нагоре, развивайки се стопански, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са минимум предпазени, посъветва Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него концепцията да се следва сляпо и постоянно публичното мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната концепция. В избрани исторически моменти всяка страна има потребност от водачи, които да прогледнат няколко десетилетия напред, означи президентът.

Петър Стоянов е уверен, че методът да се излезе от рецесията е да си повярваме.

" Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния миг поканен родственик от провинцията, наложително би трябвало да имаме своя физиономия, свое мнение, собствен явен изказ ", означи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР