След като потокът от нови служители в морския сектор пресъхва,

...
След като потокът от нови служители в морския сектор пресъхва,
Коментари Харесай

Безпилотно корабоплаване въвежда германска компания

След като потокът от нови чиновници в морския бранш пресъхва, немска компания изследва евентуално революционно решение - изпращане на кораби без капитан на борда.

HGK Shipping, основана в немското пристанище Дуисбург, тества отдалечена навигация от надзорен център на сушата.

Корабите без водачи са „ единственото решение за оцеляване като промишленост “, сподели шефът на HGK Щефен Бауер пред Агенция Франс Прес.

Средната възраст на капитана на 350-те кораба на HGK е към 55 години, уточни Бауер. Компанията твърди, че е водещият оператор на речни товари в Европа.

„ Ако не създадем нищо, ще загубим 30% от нашите моряци до 2030 година “, добави Бауер.

В търсене на решение HGK подписва съглашение за партньорство с белгийската започваща компания Seafar, водач в нововъзникващата област на самостоятелната навигация.

Основана през 2019 година, Seafar към този момент ръководи четири безпилотни кораба в Белгия и неотдавна отваря офис в Германия, което съставлява 30 на 100 от вътрешното мореплаване в Европа.

Корабите без екипаж се управляват от надзорен център, трансформирайки навигацията от изтощителна работа в евентуално по-привлекателна офис работа.

Камери и датчици

„ Има пазар за кораби с дистанционно управление “, изясни Янис Баргстен, търговски шеф на Seafar, добавяйки, че основаването на регулаторна рамка ще отнеме по-малко време от усъвършенстването на технологията.

В Дуисбург Seafar и HGK към този момент са основали център за самостоятелна навигация и чакат утвърждението на немските управляващи, с цел да пуснат на вода първите си плавателни съдове.

В началната тестова фаза двама капитани ще останат на борда на отдалечено ръководените кораби.

Дългосрочната цел е да се отстрани изцяло ролята на капитана, като в същото време се резервира част от екипажа на борда.

Технологията е сходна на тази, употребена в самоуправляващите се коли: корабите са оборудвани със датчици, камери, радар и лидар, предаващи данни в действително време към командния център.

„ Всичко е както би било на борда на транспортен съд “, съобщи навигаторът Патрик Хертоге пред Агенция Франс Прес в Дуисбург до 10 монитора, показващи положението на самостоятелна баржа на път за Хамбург.

Живот на сушата

След 30 години като капитан на личната си баржа, 58-годишният Хертоге е назначен от Seafar да работи по плана за самостоятелно мореплаване.

Синът на моряшко фамилията той продава кораба си и намира дом на сушата за първи път в живота си.

" На лодка сте в подготвеност 24 часа в денонощието. Но тук, след осем часа, мога да се прибера ", сподели Хертоге.

Seafar желае да стартира повече пилотни схеми в Европа и е в " напреднали " договаряния с френския орган по вътрешните водни пътища. Освен това възнамерява тестов план в Балтийско море.

Автономната навигация може да донесе „ доста облекчение “ на една промишленост под напън, само че няма да реши „ всички проблеми “, съгласно представител на Германската федерация за вътрешно мореплаване (BDB).

" Новите въпроси на отговорността " изискват правно изясняване, акцентира той.

Според Баргстен, при положение на механически проблем, Seafar ще носи отговорност, само че човешка неточност ще бъде приписана на корабната компания,

Дистанционното навигиране на кораб към момента е доста взискателна работа, която не може да бъде оставена просто на " геймърите ".

С години в действителния живот като капитан зад тила си, Хертоге е уверен, че може да работи.

Голяма част от работата на капитана на транспортен съд е същата на сушата, както и в контролната зала, сподели той. Единственото, което липсва е вятърът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР