След като популярния коронавирус успя да замрази познатия цивилизован живот,

...
След като популярния коронавирус успя да замрази познатия цивилизован живот,
Коментари Харесай

Може ли куче да надуши коронавирус

След като известния ковид съумя да замрази познатия цивилизован живот, мнозина започнаха да търсят разнородни способи за преборване и засичане на подлото заболяване. Едно Неправителствени организации търси нов метод за откриването на вируса, без да има потребност от спомагателни кръвни проби. Звучи малко необичайно, само че откривателите се пробват да употребяват кучета, които да подушват ковид. Идеята идва от предходни опити да се тренира животното за разкриване на заболявания като диабет, рак или болест на Паркинсън.

НПО-то „ Medical Detection Dogs “ са съумели да приготвят животни, които да надушват малария. В момента опитите им са свързани с подготовката на кучета, чието подушване може да помогне за засичането и на това настоящо заболяване. Според техните калкулации, тренирането на животните ще отнеме най-малко два месеца и в средата на юни може да бъдат пуснати в деяние. Треньорите партнират с лондонския институт за тропически заболявания и университета в Дърам. Предишните опити потвърждават, че тренирано куче може да усети характерни аромати при ракови болести, които нормално се отделят от инфектираните кафези. Практиката е животното да души разнообразни взети проби, в това число урина.

Един от най-големите триумфи е точно откриването на малария. Оказва се, инфектираните с тази тропическа болест имат характерна миризма, която притегля и останалите комари. Според Световната Здравна организация, животните могат да усещат тези миризми с впечатляваща акуратност, по отношение на диагностичните стандарти. Според професор Джеймс Морган, коронавирусът трансформира доста ароматите на тялото, затова е допустимо животно с по-сериозно подушване да го открива. Идеята е да се лимитират и диагностицират тези 25% от преносителите, които нямат никакви признаци.

Най-важното е, че кучето може да подуши до 250 проби за час и по този метод да спести много време в лабораторни изследвания. Методът ще бъде тестван и тестван с лабораторни проучвания. В началото на проучването всеки евентуален пациент ще има и лабораторни резултати, с цел да стане ясно дали кучетата откриват съответно болни пациенти. В случай, че подготовката дава положителни резултати, животните могат да бъдат употребявани в ограничението на пациентите. Важното е да бъде потвърдено дали въпросният вирус основава характерен мирис в един пациент и дали може дабъде засечен. Най-вероятно първите готови животни ще бъдат изпратени на летището, самият план ще коства към 1.2 милиона $, в случай че получи финансиране.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР