След като получи решение за глоба от половин милион лева

...
След като получи решение за глоба от половин милион лева
Коментари Харесай

КЗК отново поряза Марешки

След като получи решение за санкция от половин милион лв. за нелоялна конкуренция и няколко отхвърли по негови тъжби в бранша на горивата, предприемачът, а в този момент и политик и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки, към този момент има следващо решение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново по въпроса с нелоялната конкуренция във фармацията. Решението демонстрира втори случай, в който компании на предприемача и неговото семейство, които са притежатели на един от най-големите хранилища за търговия на едро и най-голямата верига аптеки в България с 400 обекта, непосредствено се жалят безпричинно от съперниците си пред Комисия за защита на конкуренцията или пък пишат мнения против тях, по които Комисия за защита на конкуренцията стартира следствия.

Преди към два месеца Комисия за защита на конкуренцията излезе със мнение, че ще проверява в елементи дребната за пазар от 4000 аптеки договорка за придобиване на веригата от 19 аптеки "Фармастор " от групата "Софарма " поради мнение на компании и организации на Марешки, че тя ще се отрази зле на конкуренцията, написа в. „ Капитал “.

Сега се оказва, че Комисия за защита на конкуренцията дълго време е работила по тъжба на дистрибутора "Фармнет " и една от компаниите, които държат веригата аптеки "Варнафарма – М ". Те са обвинили в неразрешени съглашения за доставката на осем типа медикаменти българско посланичество на американския тръст Pfizer, както и двама от съперниците си в бранша – търговците на едро с медикаменти "Стинг " и "Софарма трейдинг ".

Решението на Комисия за защита на конкуренцията, което може да се апелира във Върховния административен съд, е, че такова неразрешено съглашение не съществува.

От документите в решението обаче се вижда, че компаниите на Марешки пускат тъжба, в случай че не са им отказвани доставки и те са едни от най-големите купувачи на съответните медикаменти.

Когато няма медикаменти

През последните години огромна част от скъпо струващите медикаменти в България са обект на успореден експорт в западноевропейските страни. Причината е, че цените на равнище производител в България са измежду най-ниските в Европейски Съюз и има огромен интерес от легални и незаконни търговци да експортират част от медикаментите. Паралелната търговия се предизвиква от Европейската комисия като механизъм за понижаване на цените на медикаментите. Проблемът обаче е, че от време на време поради нея медикаментите не доближават за доста пациенти в България.

В решението на Комисия за защита на конкуренцията се вижда, че през 2014 година очевидно поради сходен случай с неналичието на осем типа медикаменти за редки болести Pfizer взема решение да провежда търг по своите вътрешни правила за два дистрибутора, които да се заемат с тяхната доставка и по този начин да си подсигурява, че медикаментите ще стигат до пациентите. В случая става въпрос за медикаменти за редки болести, които се декларират най-малко половин година преди доставката им, производството им е комплицирано, а пациентите – малцина. Pfizer се управлява при поръчките от броя пациенти, за които заплаща здравната каса, като при вноса надвишава броя опаковки, с цел да има запас.

Българският офис праща покана за търга за дистрибуцията на осемте медикаменти до търговци и дистрибутори. В процедурата взе участие и "Фармнет ", търговецът на едро на Марешки, само че не съумява да се класира. Побеждават "Стинг " и "Софарма Трейдинг ", като "Стинг " получава разпространяването на множеството лекарства.

Получавам, само че не съм удовлетворен

Малко след края на процедурата, която не апелира, "Фармнет " изпраща огромна поръчка за медикаментите до "Стинг ". Оказва се, че тя надвишава доста нормалните поръчки за тези артикули в страната и от дистрибутора означават това в писмо, като показват подготвеност да доставят съгласно количествата, импортирани от Pfizer.

В хода на следствието се оказва, че "Фармнет " и "Варнафарма – М " са едни от главните купувачи от двата дистрибутора на съответните лекарства. Въпреки това обаче "Фармнет " и аптечното сдружение упрекват Pfizer (САЩ), "Софарма трейдинг ", "Стинг " и аптечното сдружение "Ес Си Ес франчайз " в неразрешени съглашения, които имат за цел попречване и ограничение на конкуренцията.

Жалбата е от предходната година и Комисия за защита на конкуренцията е провела детайлно следствие, в което е открила, че Pfizer не е лимитирала конкуренцията, като е внасяла избрани количества медикаменти, тъй като от компанията са се управлявали от потреблението в България, като са оставили и спомагателен запас.

Освен това Комисия за защита на конкуренцията отхвърля изказванията на фирмите на фамилия Марешки, че двата дистрибутора са нарушили правата му на пазара, като са му отказвали или пък са доставяли някои лекарства най-вече на "Ес Си Ес франчайз ". Жалбоподателите не са показали доказателства за изказванията си, а съгласно счетоводните системи на здравната каса и двата дистрибутора, тъкмо компаниите на Марешки са били най-големите им клиенти за тези медикаменти.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР