След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов

...
След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Възможно е да се ограничат парите от Здравната каса за болниците

След като по времето на предходното държавно управление на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов не съумя в желанието си да бъде призната Национална здравна карта, която да е основата на това с кои лечебни заведения НЗОК ще подписва контракти и с кои няма, в този момент публично започва втори опит. Вече е оповестен за публично разискване план на картата и мнение за бъдещо решение на държавното управление.

Съгласно предлагането, Националната здравна карта ще е документът, на чиято база НЗОК подписва самостоятелните контракти с " изпълнителите на здравна помощ " по Националия рамков контракт за 2018 година. В картата ще бъдат посочени областите в България с дефицит и остатък на лекари и зъболекари, броят на болничните кревати във всяко лечебно заведение, осъществяваните медицински действия и какъв брой са способени заведенията, които ги правят. Ще има доклад и за незабавните отделения, както и какви региони покриват.

Там, където има повече болнични кревати, в сравнение с е нужно според изчисленията на потребността, НЗОК ще подписва контракти единствено с тези лечебни заведения, които покриват условията на специфична разпоредба , която ще бъде издадена от здравния министър. Със сигурност обаче в случай че броят на болничните кревати и на типовете здравна помощ е по-голям от потребностите на региона, с нови лечебни заведения, които започват работа по време, когато към този момент има настояща Национална здравна карта, НЗОК няма да подписва контракти . С тях е допустимо да бъдат подписани контракти чак при правенето на идната, годишна Национална здравна карта.

Картата ще се създава от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и ръководител на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.

Още детайлности по тематиката прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР