След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов

...
След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Държавата върви към ограничение на парите от НЗОК за болниците

След като по времето на предходното държавно управление на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов не съумя в желанието си да бъде призната Национална здравна карта, която да е основата на това с кои лечебни заведения НЗОК ще подписва контракти и с кои няма, в този момент публично започва втори опит. Вече е оповестен за публично разискване план на картата и мнение за бъдещо решение на държавното управление.
Съгласно предлагането, Националната здравна карта ще е документът, на чиято база НЗОК подписва самостоятелните контракти с " изпълнителите на здравна помощ " по Националия рамков контракт за 2018 година. В картата ще бъдат посочени областите в България с дефицит и остатък на лекари и зъболекари, броят на болничните кревати във всяко лечебно заведение, осъществяваните медицински действия и какъв брой са способени заведенията, които ги правят. Ще има доклад и за незабавните отделения, както и какви региони покриват.
Там, където има повече болнични кревати, в сравнение с е нужно според изчисленията на потребността, НЗОК ще подписва контракти единствено с тези лечебни заведения, които покриват условията на специфична разпоредба , която ще бъде издадена от здравния министър. Със сигурност обаче в случай че броят на болничните кревати и на типовете здравна помощ е по-голям от потребностите на региона,, които започват работа по време, когато към този момент има настояща Национална здравна карта, НЗОК няма да подписва контракти . С тях е допустимо да бъдат подписани контракти чак при правенето на идната, годишна Национална здравна карта.
Картата ще се създава от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и ръководител на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.
Параметри
Според плануваното от страната, 1 персонален доктор може да дава отговор за най-вече 1500 пациенти, а 1 ортодонт – за 1000 души. Там, където има по-голямо скупчване на население – да вземем за пример София, Пловдив и Варна, е направена промяна по отношение на това какъв брой лекари и зъболекари са нужни.
Специално за София сега са нужни 3850 лекари в първичната извънболнична помощ, което прави по 290 лекари на 100 000 пациенти. От тези 3850 лекари, 2950 би трябвало да са зъболекари. Трябват и 5095 лекари в профилираната извънболнична помощ, което прави по 222 лекари на 100 00 пациенти. По данните в проектокартата, в този момент в София общо практикуват 6 018 лекари по разнообразни специалности, като 2950 работят в лечебни заведения, а 3068 – в поликлиники или кабинети. Шокиращо, единствено 1 експерт по детска клинична хематология и онкология работи в София. Само шестима пък са експертите по детска психиатрия, като всичките работят в лечебни заведения. Едва шестима са и тези, занимаващи се с детска ревматология – трима в болнични заведения и трима на кабинет. 13 пък са специалистите по детска хирургия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР