След като по-рано днес стана ясно, че Николай Василев е

...
След като по-рано днес стана ясно, че Николай Василев е
Коментари Харесай

Тошко Йорданов проговори за Николай Василев: В момента няма партия зад гърба си

След като по-рано през днешния ден стана ясно, че Николай Василев е предлагането на „ ИТН “ за идващия министър председател на България, се изляха безчет мнения и въпроси за кандидатурата. Смяна на функциите се случи довечера в ефира на 7/8 TV. Пред журналиста и основен редактор на Фрог Нюз Катя Илиева, която бе посетител в студиото, Тошко Йорданов повдигна завесата и проговори за предлагането на Има Такъв Народ. На рецензиите, че Василев е остаряло лице, което хората не помнят с положително, Йорданов отговори, че той е в проектокабинета в качеството си на специалист, а не на партиен член.

„ Днес, когато господин Трифонов разгласи проектокабинета, се появиха извънредно доста въпроси за хората, които излъчва – дали ще могат да се борят против хиени, които имат милиарди и са подготвени да потъпкват след себе си всичко. Има съмнения в някои от министрите и изключително в кандидат-премиера Николай Василев. Защо тъкмо той? Питат се за какво е излъчен човек, който е част от предишното на България и хората нямат доста положителни мемоари от него “, попита журналистът.

„ Хората не престават да си мислят, че министър-председателят ръководи цялата страна. Това не е по този начин. Всъщност Министерски съвет са реализатори на волята на народа посредством Парламента. Важно е да има политическа воля. Николай Василев има задоволително качества да свърши работата, която би трябвало да се свърши. Всеки един от министрите има качествата да се оправи с ресора си. Ако не се оправя – ще бъде заменен “, отговори Йорданов и обърна внимание на последното изречение, което сподели по-рано през днешния ден водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов, че „ всички, които са престъпили или ще престъпят закона, ще понесат своята отговорност “.

Дали политическите партии няма да се усещат притиснати да поддържат този кабинет, попита Катя Илиева.

„ Могат да вземат каквото решение изискат. Ние си поемаме отговорността. Има политическа воля и изведени цели от наша страна. Съдебна промяна има. По-големият ни зложелател е един непоносим модел за изчетъргване. Слагането на етикети е много малоумен метод, тъй като рано или късно истината идва “, съобщи Йорданов.

„ При нас няма хора, които да са от статуквото. Няма хора, които да са били министри в кабинета на Борисов, или в кабинета на Българска социалистическа партия. Николай Василев сега няма партия зад тила си, той не е наш партиен член. Той е в качеството си на специалист “, безапелационен бе водещият.

„ Много неприятно изненадахте партиите, които чакаха да си приказват с вас под изискване. Вие им отрязахте крилата за благоприятни условия за сделки “, разяснява още Катя Илиева.

„ Не желая да съпоставям проектокабинета на „ ИТН “ с кабинета на ГЕРБ, тъй като дилемите са разнообразни. Кабинетът на Борисов трябваше да крепи „ нашите “ бизнеси, „ нашите “ компании, а вие в този момент би трябвало да се борите с мафията “, изясни тя.

„ Ще продължат да ви нападат, тъй като всички тези хора, които са управлявали, се опасяват от възмездието и знаят какво са правили. Забелязвате ли какво държание има Борисов и хората му в последно време “, означи Илиева.

„ Искаше ни се доста бързо да се случат дълбоките промени. Пределът на търпимост е на прага и ни се желае всичко да се случи от през днешния ден за на следващия ден, само че в последна сметка е редно и вие да обяснявате, че това е сложен и комплициран развой “, обърна се тя още веднъж към Йорданов.

„ Един голям бизнес претърпя разгром на тези избори. Това е пазаруването на гласове. Една от аргументите за ниската изборна интензивност е точно тази. Бяха парирани опциите да се купува по този начин всеобщо. Видяхме, че с помощта на напъните за това да се промени изборното законодателство, да се вкара машинното гласоподаване, да се избере нова ЦИК и напъните на Министерство на вътрешните работи и на министър Бойко Рашков, стигнахме до малко по-честни избори. Че се купуваше – купуваше се, само че не беше в мащабите, в които сме привикнали да възприемаме за обикновено “, разяснява още Катя Илиева.

„ Разбира се, имаше отчаяние за това, че „ калинките “ излязоха под строй и си гласоподаваха. Струва ми се, че дори имаше скица – да излязат рано, с цел да вдигнат резултата на ГЕРБ и да се покаже пред целия български народ, че е безсмислено за се гласоподава и нещата са предрешени. Хората, които желаеха смяната, не се подведоха по тази неистина, излязоха и гласоподаваха “, добави тя.

„ Разочарована съм, че 600 000 души, които гласоподаваха на 4 април, през вчерашния ден не го направиха. Вероятно и полиците имат виновност за това нещо, тъй като политическата система у нас беше изнасилвана безпределно доста и резултатът е този – хората се отвратиха. Политиците каквото можаха, всичко опростачиха и това се върна като бумеранг към тях “, изясни журналистът от Фрог Нюз.

По думите й смяната ще става постепенно. „ Все още има толкоз доста калинки, които крепят остарялото държавно управление и ще се борят със зъби, нокти и кръв. Битката, която следва на бъдещите ръководещи в действителност ще бъде кървава и яростна “, счита Илиева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР