След като първоначалното вълнение около стартирането на нови борсово търгувани

...
След като първоначалното вълнение около стартирането на нови борсово търгувани
Коментари Харесай

Ще успее ли Биткойн халвингът да създаде нови милионери?

След като първичното неспокойствие към стартирането на нови борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн (BTC) стартира да отслабва, вниманието се насочва към идното през април халвинг събитие на BTC.

Тъй като халвингът понижава издаването на нови токени, доста анализатори считат, че това събитие може да увеличи цената на флагманската криптовалута още повече.

Специалистите на Grayscale, емитент на Биткойн ETF, допускат, че това халвинг събитие може да има по-съществено влияние от предходните. Въпреки това, има аргументи вложителите да бъдат внимателни във връзка с това да чакат прекалено много от събитието, което може да докара до отчаяние измежду крипто вложителите.

1. Динамика на пазара

Неотдавнашните събития, като да вземем за пример утвърждението на спот Биткойн ETF от SEC, показват по какъв начин пазарът е податлив да планува и прави оценка значими събития доста преди те да се случат. Скокът на цената на Биткойн, довел до утвърждението на ETF, илюстрира това събитие. По сходен метод упованието на халвинг събитието може към този момент да е отразено в настоящата цена на BTC, което може да докара до слаба реакция, когато то фактически се случи.

2. Макрофактори

Анализът на Grayscale акцентира връзката сред предходни халвинг събития и по-широките макроикономически условия. Например, халвинга през 2020 година съответства с началото на Ковид пандемията, съпроводена от обилни държавни ограничения за стимулиране, които вляха ликвидност на финансовите пазари, в това число криптовалутите. Това подсказва, че външни фактори, а не самото халвинг събитие, може да са били главните мотори на ценовите придвижвания на BTC през тези интервали.

3. Исторически казус

Макар че в исторически проект Биткойн е преживявал ценови растежи след събития, свързани с халвинга, резултатите от предишното не подсигуряват бъдещи такива. Предположението, че Биткойн неизбежно ще се повишава след всяко халвинг събитие, сходно на мятане на монета, което дава еднакъв резултат неведнъж, не регистрира сложността на пазарната динамичност и развиващия се пейзаж на криптовалутите.

Нещо повече, в случай че халвинг събитията ще продължат до 2140 година, не е реалистично да се чака Биткойн да доближава поредно нови исторически върхове във всеки идващ цикъл.

Въпреки тези съображения в отчета на Grayscale се признава евентуалното влияние на новите ETF-и върху динамичността на търсенето и предлагането на BTC. Наличието на тези ETF-и би могло да смекчи натиска от продажби от страна на миньорите след халвинг събитията, което евентуално би подкрепило цената на Биткойн в дълготраен проект.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР