След като оцеля от бомба в „Мерцедес“-а муВ куфарчето на

...
След като оцеля от бомба в „Мерцедес“-а муВ куфарчето на
Коментари Харесай

13 куршума за Доктора – босът на цигарената контрабанда

След като оцеля от бомба в „ Мерцедес “-а му
В куфарчето на Иван Тодоров откриват фотоси с политици на яхта в Монако

Версия: отказал да прекарва опиати

Иван Тодоров – Доктора е една от най-колоритните фигури в подземния свят у нас. Мъжът с бяла якичка, вратовръзка и тип на офис управител години наред е спряган като цар на цигарената контрабанда в България. Срещу него се водят каузи за напълно други закононарушения, а антимафиотите от ГДБОП по този начин и не съумяха да разкрият схемите му и да потвърдят присъединяване му в трафик на цигари. Късметът един път споходи Доктора и той оцеля при бомбен атентат, вторият път обаче му изневери. Кой и за какво преди 16 години ликвидира контрабандист №1 не се знае до момента и надали полицията в миналото ще разкрие това ликвидиране.

Денят е 18 април 2003 година По „ Цариградско шосе “ в София, както нормално, има запушване, опашката от коли става все по-дълга покрай Орлов мост. Докато водачите разсеяно гледат в близост, отеква заплашителен гръм. Пред очите на десетки очевидци избухва сребрист „ Мерцедес “ S-класа на метри от автобусната спирка пред Полиграфическия комбинат. От автомобила изскача облян в кръв, опушен и обгорен мъж. Пристигналите стремително служители на реда схващат, че това е Иван Тодоров – Доктора. Той е малко прочут на необятната аудитория. До този миг. Оттук нататък всички ще го назовават „ Контрабандист №1 на цигари “. Адската машина е била сложена под дясната предна седалка – там където се вози нормално Доктора. Точно в този ден обаче, той взема решение да седне зад кормилото. Шофьорът му – Йордан Спасов, някогашен гард от НСО, който се вози на седалката до него, е раздран на части. Тодоров обаче се разминава с краткотрайна загуба на слуха от мощния гръм. Другите му пострадвания са повърхностни.



Доктора изскача секунди след гърмежа в „ Мерцедес “-а му на „ Цариградско шосе “.

Полицията стартира следствие, което по този начин и не открива кой и по чие предписание е сложил взривното устройство. След доста разпити и експертизи проверяващите гърмежа на „ Цариградско шосе “ стигат до извода, че бомбата в автомобила на Доктора е сложена в гараж в центъра на София. Седмица преди атентата Тодоров оставя „ Мерцедес “-а си за „ проби “, тъй като желал да го продава. Тогава бомбата е поставена в жабката против седалката до водача. Доктора е бил наблюдаван и се знаело по какъв маршрут минава всеки ден. Мощното взривно устройство е задействано отдалечено, само че не е планувана единствено една детайлност - че Тодоров ще седне зад кормилото. Няколко месеца по-късно той декларира, че зад опита за убийството му стоят „ някогашен другар, хубавица и невисок военачалник, който пуши пури за близо 3000 лв. на месец и преправя костюмите си “.
От взривената лимузина на Дооктора изхвръча куфарчето му, което е открито от служителите на реда по времена огледа. Там са открити забавни фотоси, поради които гръмва политически скандал. На фотосите са министрите от държавното управление на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев и Пламен Петров плюс тогавашния царски народен представител Мирослав Севлиевски, които играят карти. Четвъртият човек от карето е Петър Петров- Амигоса, който по-късно ще бъде наказан за пране на пари от контрабанда. На назад във времето ухилен седи съдружникът му Иван Тодоров Доктора и си приказва с дата. Мястото е яхта в Монако по време на кръг от „ Формула 1 “, наета от предприемача Спас Русев.



Снимката от куфарчето на „ Тодоров “ провокира „ Яхтения скандал “ в страната.

„ Топлата връзка “ на контрабандиста с политиците води не до тяхното изпъждане от властта, а оставка подава тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов, само че министър председателят Сакскобргготски не я приема.

Бомбеният атентатът против Доктора не съумява, само че три години по-късно идва идващият, при който убийците му залагат на несъмнено – патроните.

На 22 февруари 2006 година към 14 часа черният джип „ Порше Кайен “ на Иван Тодоров се спуска по ул. Червена стена “ покрай хотел „ Орбита “. Доктора в този момент е в ролята на пасажер, зад кормилото е водачът му Васил Стоянов. Когато автомобилът минава около строителен обект, където понижава, тъй като улицата е стръмна и има завой, убийци откриват огън. По-късно проверяващите ще открият 22 гилзи. Тялото на Доктора е надупчено от 13 патрона и той издъхва на място. Шофьорът му е превозен в тежко положение във Военна болница.

След разпит на очевидци, Министерство на вътрешните работи афишира за търсене двама мъже, избягали от мястото на убийството с „ Ауди “, намерено по-късно в жк „ Надежда “. Според очевидци, единият е висок към 180 см, към 30-35 година, с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци. Облечен в черно яке и има приблизително телосложение. Вторият е висок към 170 см, наедрял, по-млад, с черно спортно яке и бейзболна шапка с кафеникава козирка. Версиите, по които работи полицията, са доста, нито една не можа да бъде потвърдена.

За обезпечение са упрекнати братята Маргини, само че през 2010 година Софийски градски съд ги оправдава. Според друга от версиите, Доктора бил премахнат, тъй като отказал контрабандните му канали за цигари да бъдат употребявани за трафик на опиати. Трета версия го свързва с контрабанда, основана от Държавна сигурност, чиито наследници се „ чистели “ от мутри, станали известни в медиите, какъвто бе Доктора след „ яхтения скандал “. До истината по този начин и не се стига, а в българската политика продължиха да се изявяват дилетанти, за които не се знае в какви карета играят каруцарски белот.

Следва медицина, само че не приключва и му остава единствено прякора
Съдят го за похищение и пране на пари
Иван Тодоров – Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Следва медицина в Стара Загора, откъдето идва и прякорът му, само че по този начин и не се дипломира. Срещу него са водени две каузи – за похищение, което е върнато за преразглеждане на първа инстанция, и за пране на пари, по което няма никакъв резултат. През 1994 година хасковският предприемач с няколко висящи каузи Милослав Кръстев е похитен от 10 мъже, които го държат няколко дни в къщата на Иван Тодоров в село Марково и му вземат автомобила и 68 000 $. Доктора не е разпознат от жертвата, все пак е наказан от Хасковския областен съд на 5 години затвор. Пловдивския апелативен съд удостоверява присъдата, само че Върховния касационен съд връща делото за ново разглеждане от различен състав на първа инстанция. През 2005 година прокуратурата упреква Тодоров, че в съучастничество с Петър Петров – Амигоса (онзи от карето с министрите на яхтата в Монако) и братята Дойчин и Петър Мирянови, са изпрали 98 млн. $ от контрабанда на цигари.

Доктора има присъединяване в две сдружения – „ Амигос “ ООД и „ Източни финанси “ ООД. След несполучливия атентат против него излиза наяве, че е разработван като един от главните контрабандисти. Доктора отхвърля и декларира, че във всеки контрабанден канал има забъркан върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР