След като от УМБАЛ Александровска върнаха дарението ни, потърсихме три

...
След като от УМБАЛ Александровска върнаха дарението ни, потърсихме три
Коментари Харесай

Ивайло Пенчев: Три частни болници приеха дарението ми

След като от УМБАЛ ”Александровска ” върнаха дарението ни, потърсихме три частни лечебни заведения, които се съгласиха. Знам общото въодушевление, само че не скърбя какво направих. Съжалявам, че потърсих държавна болница.
Това съобщи пред bTV предприемачът Ивайло Пенчев. Името му се замеси в скандал, откакто притежателят на компанията " Уолтопия " съобщи, че ще подари на здравното заведение 222 000 лева за закупуване на апарати за обдишване, само че под изискване - той, чиновниците му и техните близки да се употребяват с преимущество. По-късно от болничното заведение върнаха дарението, което бе преведено по сметката на здравното заведение с претекста, че сходен лекарски избор би нарушил Хипократовата клетва.

" Идеята се появи доста непринудено и бързо. Първоначално желаех да купим 5 машини, които да държим в офиса и да използваме при потребност. Реших да ги дадем на болница и се съврзах с шефа на УМБАЛ " Александровска " - проф. Ангелов. Обясних му всичко и той се съгласи. Подписахме контракт, преведох парите на идващия ден. След това стана какафонията. Не желаех това да излиза като информация. Публикувах го във вътрешната група на компанията си. От там излезе ", разяснява Пенчев.

Заради дарението под изискване обаче породи моралният и надълбоко метафизичен въпрос за това кой и по какъв начин би трябвало да реши кой да употребява машините в сегашната пандемична конюнктура.

" Лекарят и моят човек, който е с преимущество да преценят. Най-добрият метод да не се стига до това е да има още машини. Ако хора като мен купят още, няма да има потребност от този избор. Хората са изплашени, тъй като сега има дефицит. Този въпрос мооже да се реши ", безапелационен беше Пенчев.

По думите му дарението под изискване не е нелегално и никога не е аморално.

" Не си представям, че ще се вадят хора от апаратите. Не мисля, че ще се стигне до това. Опитвам се първо да се погрижа за най-близките си хора и не виждам да има нещо неприятно в това. Тези, които ме атакуват, не са дали и един лев, не са купили и една машина. Да ме съдят, аз ще си върша каквото желая и каквото смятам за вярно. Можем да купим не 10, а 300 машини. Хайде да си съберем силата и да купим повече ", прикани Пенчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР