След като от няколко месеца тече скандал в енергийния сектор

...
След като от няколко месеца тече скандал в енергийния сектор
Коментари Харесай

И БСП се сети да пита прокуратурата за бизнеса на Ковачки

След като от няколко месеца тече скандал в енергийния бранш заради надутата цена на електрическата енергия за бизнеса, и в Българска социалистическа партия се сетиха, че има проблем, и даже " откриха " един от виновниците за него - бизнесмена Христо Ковачки. Затова левицата внася сигнал в прокуратурата против свързани с него сдружения, с цел да бъдат тествани в коя страна са регистрирани, чия благосъстоятелност са действително, по какъв начин " реализират монопол върху енергийния пазар в страната ", заяви в четвъртък зам.-шефът на алената партия Кирил Добрев. Всички документи, които Българска социалистическа партия е събрала по проблема, ще бъдат предадени в държавното обвиняване до края на седмицата.

Червената централа в действителност се включва с огромно забавяне в тематиката. Работодателските организации у нас още от предходната година сигнализират, че по този начин нареченият свободен пазар на ток е мощно манипулиран и че огромните предприятия заплащат сила по цени, които надвишават в пъти междинните за Европа. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), прокуратурата и Европейската комисия.

" Според КЗК собственикът на сдруженията не бил еднакъв. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били разнообразни неща. След Вашку да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите - собственик на електрически централи. За похлупак НЕК продава цялата електрическа сила от вецовете пак на едно от тези търговски сдружения. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, страна производител, изкупена сила и търговци на ток ", разяснява Добрев. Реакцията е във връзка на отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията да проверява сдруженията на енергийния необут. 114 милиона лв. дължи предприемачът на страната, като 109 милиона лв. са само за осигуровки. " Кой му разрешава всичко това? ", попита риторично социалистът. За похлупак Ковачки се явил и като претендент за вложител за АЕЦ " Белене ".

С аргумента, че " в Българска социалистическа партия имат къса памет " и че към този момент са в предизборната акция, министър Петкова отговори на обвиняванията на левицата. Тя предложи за " пунктуалност ", когато се приказва за енергетика. Според Петкова междинната цена на енергийната борса в България за интервала юни-август е 48.59 евро, а в Румъния например 50 евро и не е най-високата в Европейски Съюз. Запитана дали в енергетиката има монопол на сдружения, свързани с Христо Ковачки, Петкова отговори, че не може да твърди сходно нещо.

ПРИСЪДА

Административният съд–София е постановил с дефинитивно решение, че е незаконосъобразен отводът на енергийния министър Теменужка Петкова да даде данни за отхвърли на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " от контракт за леден запас. Това заяви Антикорупционният фонд, който изиска от министъра по Закона за достъп до социална информация да каже за какво държавното сдружение непринудено се е лишило от доходи за десетки милиони левове. Съдът е постановил, че отводът на такава информация е незаконосъобразен, защото е налице надделяващ публичен интерес от разкриването й. Отказът от леден резерв на най-голямата държавна въглищна централа отвори пътя на Топлоелектрическа централа " Варна " към многомилионните търгове. Въпреки разкритията на Антикорупционния фонд през юни т.г.  за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец Топлоелектрическа централа " Варна " още веднъж получи от ЕСО контракт за леден резерв до юли 2020 година От есента на 2018 година мажоритарен притежател и ръководител на съвета на шефовете на Топлоелектрическа централа " Варна " е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. ТЕЦ " Варна " завоюва през юли тази година най-голямата част от общо над 55.2 млн. лева за студения запас. През идващите 12 месеца тя ще получи 26.477 млн. лева, с цел да е на стендбай режим. На три сдружения на Христо Ковачки общо ще бъдат платени 25.471 млн. лева, най-голямата сума от които - 11.994 млн. лева, е за Топлоелектрическа централа " Бобов дол " а над 6.7 млн. лева ще вземат ТЕЦ " Марица 3 " и " Топлофикация " –Русе.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР