След като от години, поради липса на регламент, не се

...
След като от години, поради липса на регламент, не се
Коментари Харесай

Горанов категоричен – да няма целевото пари за културата от хазарта

След като от години, заради липса на правилник, не се извършва законовият текст за целево субсидиране на Национален фонд " Култура " с 10% отчисления от таксите за хазартна активност, финансовият министър Владислав Горанов откри решение в жанр " Сталин " (няма човек, няма проблем) – задължението да отпадне. В ход е такава корекция в Закона за хазарта, който през вчерашния ден мина през бюджетната комисия. Засега без почитание остава настояването от креативните среди страната да направи нужното, с цел да си получават дължимото финансиране от хазарта по настоящия от 2014 година, само че не изпълняван досега законов текст.
" Неработещите текстове в Закона за
хазарта, признати през 2014 година, само че не прилагани до този миг, които плануват отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерство на културата, да бъдат създадени в съответен механизъм и устав за използването му, осигуряващ отчисления от хазарта в интерес на българската просвета ", предложиха на ръководещите в отворено писмо самостоятелни създатели и дейци на културата. Те желаеха и неотложно отдръпване на текстовете от плана за промени в Закона за хазарта, предвиждащи прекъсване на финансирането на културата от таксите за хазартна активност.
От парламентарния надзор също излиза наяве, че макар законовото обвързване, пари от
хазарта в Министерство на културата не постъпват в последните три години. Запитан за размера на тези средства, финансовият министър Владислав Горанов не показва никакви суми, а изяснява, че наредбата е спорна, че би трябвало да се стикова с тези на закона за обществените финанси и пази плана за промени в Закона за хазарта, предусещащ нейното отпадане.
Става въпрос за § 32 от настоящия закон, съгласно който в бюджета на Министерството на културата годишно се превежда целева дотация за Национален фонд " Култура " в размер на 10 на 100 от импортираната през миналата година държавна такса по член 30, алинея 3 и променливата част по алинея 4.
" В текста на § 32 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за
хазарта е записано " целева дотация ", какъвто индикатор няма и не следва да се употребява за споразумяване на бюджетни взаимоотношения на разпоредник с бюджет по държавния бюджет ", аргументира се Горанов.
Като цяло законовата уредба по отношение на Национален фонд " Култура ", в това число образуването на приходите и финансирането на дейностите, съгласно финансовия министър, " се отклонява от главните бюджетни правила, заложени в Закона за обществените финанси, евентуално вследствие на историческо стеклото се събитие, че първоначално фондът е бил основан и е функционирал като юридическо лице на извънбюджетна сметка (1999 г.) ". В този дух е и наредбата, предвиждаща целеви темперамент на доходи за Национален фонд " Култура " от такси по Закона за
хазарта, показва той и удостоверява кардинално противоречие с сходни изключения.
" Считам, че е належащо да се направи изцяло преосмисляне на законовата уредба и привеждането на финансирането на Национален фонд " Култура " в унисон с общите правила на обществените финанси, както и да бъдат направени съответните промени в Закона за
хазарта, които да са в сходство със Закона за обществените финанси ", безапелационен е финансовият министър.
Въпросът и отговорът в цялостен текст можете да видите ТУК.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР