След като от години бизнесът се оплаква от недостиг на

...
След като от години бизнесът се оплаква от недостиг на
Коментари Харесай

Управляващите предлагат още облекчения за внос на работници

След като от години бизнесът се оплаква от дефицит на служащи с избрана подготовка, депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " са внесли предложение за промени Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност сред първо и второ четене. Те плануват по-лесен импорт на служащи от страни отвън Европейски Съюз и удвояване на квотата за непознати експерти, които може да наеме дадена компания. Това оповестява capital.bg.

Това е втора самодейност за облекчение на нормативната уредба за импорт на експерти, откакто през ноември Народното събрание одобри промени, съгласно които срокът на така наречен синя карта за висококвалифицирани чиновници от страни отвън Европейски Съюз се увеличи от една на четири години.

Асоциацията на организациите на българските работодатели поддържа измененията. По нейни данни от анкета, извършена в края на 2017 година, 45% от работодателите показват, че възнамеряват да назначат нови служащи, а 29% - че има такава възможност според от развиването на пазара.

В момента служащите в дадена компания, които са жители на трети страни, не могат да надвишават 10% от общия брой на заетите в нея. Предложението на депутатите е таванът да се вдигне на 20%. Ако компанията е с личен състав под 250 души и оборот под 100 млн. лева - до 35%.

Отново се предлага и премахването на ограничаващия лист с специалности, съгласно който се внасят висококвалифицирани фрагменти в страната (с така наречен синя карта на ЕС), без работодателят да би трябвало да изготвя разбор на пазара, с цел да потвърди потребността от импорт на служащите. Доскоро синя карта без пазарен тест се издаваше единствено за 10 специалности от бранша на осведомителните технологии. През януари към тях бяха добавени и три инженерни специалности.

Друга мярка е обвързвана с искащите да работят в България жители на страни отвън Европейски Съюз, които са с потвърден български генезис. Според закона сега, до момента в който чакат издаването на документ за непрекъснато престояване, те би трябвало да получат позволение за престояване и работа от Министерство на вътрешните работи. Сега се предлага единствената стъпка да е регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР