След като опита да саботира приемането на Бюджет 2023 в

...
След като опита да саботира приемането на Бюджет 2023 в
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Парламентът показа как не трябва да се приема бюджет

След като опита да саботира приемането на Бюджет 2023 в отрасловата парламентарна комисия предходната седмица, ГЕРБ съблюдава обещанието си от лидерската среща с ПП-ДБ и престана да спъва концепциите на финансовия министър Асен Василев. Така множеството от предложенията му, оповестени от него като ограничения за повишение на данъчната събираемост, бяха утвърдени от депутатите при окончателното гласоподаване на текстовете в пленарна зала в петък през нощта, въпреки и с известни модификации. 
Силно усещане обаче прави събитието, че всички текстове, против които въстана рестораньорският отрасъл, отпаднаха, което основава усещане, че този бизнес се употребява с особена политическа протекция. 
" Парламентът сподели по какъв начин не би трябвало да се приема бюджет ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев. Той се разгласи и против безумната концепция на ръководещите да приватизират Българска банка за развиване.
През нощта бяха гласувани обещаните нараствания на заплати в някои министерства и институции на държавна прехрана. Основните заплати на личния състав в системата на Министерство на вътрешните работи се усилват с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат в допълнение нарастване със 100 лева Това ще коства 150 млн. лева За увеличение на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лева, за Държавна организация " Технически интервенции " - 3,7 млн. лева
Много по-скромна е сумата за министерството на опазването на здравето където ще се усилят възнагражденията на протестиращите центрове за незабавна здравна помощ, а също и на районните здравни инспекции - 30 млн. лева Национален осигурителен институт ще получи 7,83 млн. лева за нарастване на заплатите. 
За нарастване на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от фамилен вид бяха отпуснати 1,7 млн. лева, като това ще разреши джобните на тези деца да се усилят от 52 на 90 лева За действия по асистирана репродукция са заложени 2 млн. лева, което значи, че за всеки инвитро опит се заплаща по 6000 лева вместо досегашните 5000 лева
Една от основните ограничения за данъчна събираемост, оповестени от финансовия министър - заплащането на заплатите единствено по банков път, бе призната дефинитивно, въпреки и в модифициран вид. Така задължението за заплащане на заплатите единствено по банков път остана за компаниите със 100 и повече личен състав, вместо в първичния вид - предел от 50 души.
Отпадна обаче текстът, препоръчан от Василев, компаниите от ресторантьорския отрасъл да заплащат на чиновниците си единствено през банка, без значение от броя на личния състав. В концепциите на Василев усилването на данъчния надзор при заведенията бе в подмяна на запазването на по-ниската ставка от 9% Данък добавена стойност за техните услуги до края на годината. С окончателната редакция на бюджетните текстове, обаче браншът ще може да се употребява хем от по-ниска данъчна ставка, хем няма да е задължен да заплаща заплатите през банка, в случай че чиновниците на съответната компания са под 100 души.
С още две решения депутатите още веднъж опазиха ползите на ресторантьорския отрасъл. Мнозинството отхвърли концепцията за така наречен " безвъзмезден обяд ". Финансовият министър бе заложил в текстовете потребителите да имат право да откажат заплащане на сметката си в заведение или за кетъринг, в случай че не им бъде публикуван фискален бон.  Депутатите отхвърлиха предлагането Данък добавена стойност ставката за ресторантьорските и кетъринг услугите, която в този момент е 9%, да се върне още веднъж на 20%, защото към този момент няма пандемия. С претекста, че не е редно сходна смяна да се прави в средата на годината, текстът бе отритнат.
Впоследствие мощно подложената на критика от счетоводителите концепция за регулярно обявление на касовата наличност на компаниите въпреки всичко бе призната, само че с две облекчения - това да става един път на три месеца, а не ежемесечно, каквато бе първичната концепция, и второ, да важи, когато наличността е над 50 000 лева. 
300 лева еднократна помощ за учениците
- Акцизната ставка за течност за електронна цигара, без значение дали съдържа никотин, се покачва от 0.18 лева на 0.30 лева за милилитър от 1 август 2023 година, взеха решение още депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища. 
- Ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, става 90 лева за кг от 1 август 2023 г. 
- След близо два часа диспути, депутатите одобриха енергийните предприятия (държавни и частни) да продължат да вършат целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " до края на тази година. 
- Депутатите утвърдиха размерът на месечната помощ за развъждане на дете до навършване на 1 година да е 200 лева Родитлите на възпитаници от 1 до 4 клас ще поучат еднократна помощ за образователната 2023-2024 година от 300 лева Същата сума ще получат и родителите на записаните в 8 клас. 
- При прилагане на данъчното облекчение за деца по Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е 6 хиляди лева за всяко дете, ненавършило 18 г.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР