След като Община Перник започна да работи по решаването на

...
След като Община Перник започна да работи по решаването на
Коментари Харесай

Намаляха бездомните кучета в община Перник

След като Община Перник стартира да работи по решаването на казуса с популацията на бездомните кучета и броят им в града и обитаемоте места понижа, зачестиха случаите на кучета регистрирани в прилежащи общини, които са изоставяни в града и околните села.

В тази връзка Община Перник провежда среща с общините от региона, Столична Община, ОД Министерство на вътрешните работи – Перник и ОДБХ.
„ От две години и половина работим по решаването на казуса с бездомните кучета извънредно съществено и хуманно. Имаме безвъзмездна стратегия за кастриране на домашни животни, всекидневно кастрираме и безстопанствени кучета. Усилията ни имат триумф. Затова приказват и цифрите. Преди имахме по над 50 сигнала за проблеми с бездомни кучета месечно, в този момент те се броят на пръстите на едната ръка. Освен това от 2020 година до в този момент сме кастрирали 1195 кучета, от които съвсем 300 са домашни. Осиновени от общинския подслон са 458, като от тях 328 – отвън България. Трябва обаче да вървим в една посока със прилежащите общини. Това, че работим добре, не значи, че би трябвало да кастрираме кучетата на прилежащи територии “, изясни секретарят на общината Мартин Жлябинков. Той добави, че в Перник са намирани и маркирани кучета от Радомир и София. Агресивно животно от с. Лозен е намерено в Рударци, хората от приюта избавили и питбул, осиновен от подслон в София, който два дни е бил завързан за дърво. „ Може да сключите контракт с частни приюти, които имат лекари и те да кастрират. Община Перник ще ви даде лист с такива. Другият вид е дребните общини да се обедините и да си извършите един подслон “, предложи Мартин Жлябинков на пердставителите на Радомир, Брезник, Трън и Земен, защото нито една община в региона, с изключение на Перник, няма подслон за бездомните животни. Той бе безапелационен, че останалите пет общини би трябвало да създадат стъпки за решаването на казуса с популацията на бездомните животни, тъй като той към този момент визира и Перник.
Отговорникът на приюта Ани Боянова разгласи, че поданици на прилежащи общини ги търсят постоянно, с цел да избавят дребни кучета или с цел да им оказват помощ с бездомни животни. Тя добави, че няма по какъв начин общинския подслон да работи в прилежащите градове и села.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР