След като не успя да се възползва от набраната инерция,

...
След като не успя да се възползва от набраната инерция,
Коментари Харесай

"Правим същото, а очакваме различни резултати": какво ще стане с Кълъчдароглу

След като не съумя да се възползва от набраната инерция,, Кемал Кълъчдароглу е изправен пред въпроси за водачеството си и предизвикването да резервира поддържания с тъга опозиционен съюз преди локалните избори през март 2024 година

Според някои членове на партията, анализатори и гласоподаватели, Кълъчдароглу, опозиционният претендент за президент на балотажа в неделя, ще би трябвало неотложно да се концентрира още веднъж върху запазването на контрола над огромните градове в Турция на общинските избори.

Но след загубата му от Ердоган - който беше считан за уязвим като в никакъв случай до момента заради рецесията с разноските за живот - доста членове на опозицията и поддръжници са надълбоко разочаровани, задават си въпроси и обмислят промени в управлението.

" Това не беше неочакван резултат, защото опозицията не се промени в продължение на 20 години, изправена пред едно и също държавно управление ", сподели 24-годишният Бура Йозтуг, който гласоподава за Кълъчдароглу в Истанбул. " Чувствам се печален и отчаян, само че не съм обезсърчителен. "

Кълъчдароглу, някогашен държавен чиновник, получи 47.8% поддръжка на балотажа макар оптимистичната, приобщаваща акция, която обещаваше да овладее непокорните стопански политики на Ердоган. Вместо това Ердоган, най-дълго управлявалият водач на модерна Турция, ще навлеве в третото десетилетие на все по-авторитарното си ръководство, подсилен от болшинството за своя съюз в Народното събрание.

 Вихър от рецесии и разграничена Турция: сложното за Ердоган следва Вихър от рецесии и разграничена Турция: сложното за Ердоган следва

Междувременно Републиканската национална партия (РНП), която управлява Кълъчдароглу, организира вътрешни полемики тази седмица в Анкара, с цел да се събере след разгрома. По-широкият шестпартиен опозиционен алианс се събра след излизането на резултатите от изборите в неделя.

Акиф Хамзачеби, някогашен заместник-председател на парламентарната група на РНП, сподели, че партията му и Кълъчдароглу са " съществено несполучливи " заради неприятна тактика и е нужна цялостна преоценка. Ако " не бъдат подхванати нужните дейности, бъдещето ще бъде по-лошо от през днешния ден ", сподели той в " Туитър ".

Критика със задна дата

Кълъчдароглу, на 74 години, от дълго време настояваше да бъде индивидът, който да се изправи против 69-годишния Ердоган.

Опозиционният алианс - който включваше националисти, ислямисти, секуларисти и либерали - го избра за претендент през март, макар че някои членове предизвестиха тогава, че той не е най-силният вид въз основа на изследвания на публичното мнение.

Изборът му пристигна след трагичен уикенд, в който Мерал Акшенер, водач на Добрата партия, втората по величина в турската съпротива, за малко напусна в символ на митинг. Въпреки това по време на предизборната си акция Кълъчдароглу завоюва основната поддръжка на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), а това накара множеството социологи да предскажат, че той ще надделее на първичния избор на 14 май и ще стартира да отхвърля наследството на Ердоган.

 " Етичен бюрократ ": Кемал Кълъчдароглу най-сетне получи късмет против Ердоган

В последна сметка той едвам съумя да форсира балотаж на 28 май. През последните две седмици той се бореше да стимулира гласоподавателите в лицето на преобладаващо проправителствените съществени медии и мощната база на поддръжка на Ердоган в селските региони на Анадола.

В тирада в неделя вечерта Кълъчдароглу ги назова " най-нечестните избори от години ". Но той не даде знак за оставка и сподели, че " ще продължи да управлява и да се бори за народна власт ".

Атила Йешилада, анализатор в GlobalSource Partners, сподели: " Не знам дали РНП и Добрата партия могат повече да търпят водачеството си ". Зейнеп Алемдар, професор по интернационалните връзки в университета " Окан, сподели, че Кълъчдароглу се е стремил да бъде водач на съдействие, само че неговите съдружници са съдействали малко за триумфа му. " " Изглежда, никой от тях не е нараснал каузи си от гласове, нито за себе си, нито за Кълъчдароглу ", сподели тя.

Да се задържат градовете

Анализаторите споделят, че Кълъчдароглу в този момент ще се стреми да резервира този муден съюз единен, в това число поддръжката на ДПН, с цел да задържи градовете през март. На последните общински избори през 2019 година претендентите на РНП, подкрепени от алианса, шокираха партията на Ердоган (AKP), като завоюваха кметствата в Истанбул, Анкара, Анталия и Адана. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от РНП - който Акшенер изтъкваше като по-добър претендент за президент от Кълъчдароглу - сподели в понеделник, че " битката стартира още веднъж ". " Вече няма да чакаме разнообразни резултати, като вършим едни и същи неща. Отсега нататък ще продължим да се борим, с цел да спечелим всички сърца ", Имамоглу във видеообръщението.

Вътрешен спор в границите на РНП, партията на създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, евентуално ще се развихри преди конгреса на партията, плануван за това лято.

Емре Ердоган, професор по политически науки в университета " Билги " в Истанбул, сподели, че загубата на изборите от опозицията затруднява образуването на " огромен " съюз, само че това остава належащо за триумф на локалните избори през март 2024 година " Ако опозицията не може да се сплоти още веднъж, успехите от 2019 година може да бъдат обърнати и лагерът на опозицията може да загуби Истанбул и даже Анкара ", сподели той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР