След като не прие оставката на главния секретар на МВР,

...
След като не прие оставката на главния секретар на МВР,
Коментари Харесай

Радев падна в капана на апетита си за власт


След като не одобри оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, президентът към този момент публично носи цялата отговорност

„ Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от основния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Националната сигурност и Министерство на вътрешните работи не могат да стават пленник на кратковременни конюнктурни политически упоритости. ”

В формалното известие на президентството президентът показва господстващата си позиция в целия бранш за сигурност и в частност в Министерство на вътрешните работи, написа

След поредност от рискови гонки с мигранти из цялата страна, след няколко полицейски жертви, след остри рецензии от страна на състава и синдикатите най-после се стигна до вдишване на някаква отговорност от страна на началниците на Министерство на вътрешните работи. Заемащият най-висшата професионална служба в Министерство на вътрешните работи - основният секретар Петър Тодоров, и неговият заместител - досегашният шеф на националната полиция Станимир Станев, подадоха оставки пред вътрешния министър Иван Демерджиев. Това бе оповестено пред болничното заведение, където лежеше следващият тежко потърпевш служител на реда при осъществяване на служебните си отговорности.

И таман човек да си каже, че има почтени позиции в Министерство на вътрешните работи, че няма по какъв начин някой въпреки всичко да не понесе отговорност, когато единствено за три месеца полицията даде три жертви, че няма цивилизована страна, в която и за доста по-малко да не си отиват началници и министри даже, цялата работа замязя на бутафория.

По закон основният секретар на Министерство на вътрешните работи се назначава с декрет на президента. Преди това се минава през определена процедура. Вътрешният министър прави предложение на държавното управление, то, от своя страна, приема решение, с което показва кандидатурата на президента и му предлага да издаде декрет. Преди това се минава през съгласувателна процедура сред държавното управление и президента.  Вижда се, че президентът има освен въздействие, само че и всички лостове да кадрува и управлява Министерство на вътрешните работи. 

В случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи в този момент не се мина през никаква процедура и досието с оставката на Тодоров се оказа непосредствено при Радев. И той на процедура веднага  падна в клопката на личната си еднолична власт.

„ Президентът Румен Радев не приема основен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за насъбраните през миналите години проблеми в системата на Министерство на вътрешните работи, за превъзмогването на които работи от назначението си през август 2021 година Професионалното управление на Министерство на вътрешните работи не си затваря очите пред проблемите и не се пробва да ги прикрие, а работи за тяхното решение ”, написаха от президентството веднага откакто стана ясно, че президентът не приема оставката.

Последва мелодраматична реакция от главния секретар: „ Благодаря на президента за доверието, което ми гласоподава, и оценката, която ми дава по този метод. Моите старания ще бъдат съсредоточени в тези обновителни процеси, които сме почнали и текат в Министерство на вътрешните работи, те да бъдат още по-активно движени за обезпечаване сигурността и спокойствието на жителите, както и сигурността и защитеността на чиновниците, които работят в интерес на обществото ”.

Какво не трябва да се премълчи в тази история? Първо, основният секретар на Министерство на вътрешните работи не е неотдавна на поста, а от повече от година и четири месеца. На последващо място, въобще не е ясно за какви тъкмо обновителни процеси приказват и президентът, и Тодоров. Нагнетяването на напрежението в последните месеци е повече от явно и това докара до  трагичните случаи - двама прегазени полицаи от летящ рейс с мигранти в Бургас и на убит чиновник на Гранична полиция. Дори единствено те са задоволителни, с цел да се търси отговорност на управлението на Министерство на вътрешните работи.

Дори няма потребност да се прибавят десетките случаи на потърпевши в този интервал служители на реда, на разказваните от полицаи в медиите истории по какъв начин чиновниците на Министерство на вътрешните работи освен нямат примерно ленти с шипове, с цел да стопират бегълци, само че и даже не знаят по какъв начин да боравят с тях, по какъв начин занапред щели да се образоват в стрелби с дългоцевно оръжие, по какъв начин бронежилетките им не могат да спрат даже нож, и така нататък, и така нататък

И когато президентът реши и реши, че за тези неща никой не носи отговорност, тогава и публично цялата отговорност е само негова, тъй като той има сега цялата изпълнителна власт. Радев безусловно се скара на политическите сили и разгласи, че партии не могат да желаят оставки на служебни министри.  

„ Да си създадат постоянно държавно управление и да си желаят колкото желаят оставки, само че дано забележим какви са резултатите от активността на Министерство на вътрешните работи и тогава да приказваме. Мисля, че министърът доста ясно се аргументира какво прави Министерство на вътрешните работи сега, с цел да запълни дефицити, които са налагани в работата на Министерство на вътрешните работи с години ”, съобщи Радев. 

Като оставим на страна, че президентът употребява всевъзможни мотиви, с цел да каже какъв брой безсмислено нещо са партиите, то и тук, с вътрешният министър, той още веднъж и даже още повече става жертва на личната си еднолична власт. Просто към този момент всеки идващ драматичен случай няма по какъв начин да мине и без неговата отговорност.

Още повече, че той от съвсем две години е цялостен стопанин в целия бранш за сигурност. Още до момента в който неговият длъжностен министър председател беше Стефан Янев, тогавашният кабинет и президентът безусловно изчегъртаха висшите етажи на специфичните служби. Негов избор са шефът на ДАНС Пламен Тончев, директорът на цивилното разузнаване Антоан Гечев, шефът на военното разузнаване Венелин Венев, ръководителят на организацията за механически интервенции, в това число за подслушването и следенето, Бисер Борисов. Нещо повече. Сменени бяха и съвсем всички заместници на тези структури. Изключение прави Борисов, който преди този момент беше зам.-шеф на ДАТО.

Наскоро стана известно, че един от най-близките на Румен Радев, който държавният глава сложи за началник на НСО, а той бързо си потегли оттова, о.р. ген. Данчо Дяков, е станал секретар на държавния Съвет по сигурност и консултант на премиера Гълъб Донев. След като напусна НСО и Радев, Дяков отиде в бюрото за отбрана на Иван Гешев и явно е напуснал, откакто то мина към Министерство на правораздаването. Така или другояче той не може да стане секретар на Съвета без глобата на Радев. А това е още едно основно място.

Същото е ситуацията и в Министерство на вътрешните работи, където дори се случи чистка на чистката.

Едната по времето на Бойко Рашков, другата  при служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. И макар че на управлението на Министерство на вътрешните работи да не им е доста прелестно да се приказва за чистка, няма различен термин за обстановка, в която се маха началник на националната полиция, на Гранична полиция, пенсионира се началник на пожарна, пък било то с почести и почетни знаци, махат се шефове на регионални дирекции, вършат се кадрови разбърквания, като шефове се пращат на доста ниски позиции, маха се началник в КАТ, освобождават се 5/6 от шефовете на столичните районни полицейски ръководства... 

И през всичките рокади в последните 2 години минава така наречен пловдивска връзка в Министерство на вътрешните работи, свързана с неговия секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Самият той бе даже вътрешен министър в едно от държавните управления на президента, само че като цяло се счита за индивида, без чието мнение не минава кадрова промяна в бранша, изключително в Министерство на вътрешните работи.

Така отпред в най-възловите места са все фрагменти от Пловдив. Вътрешният министър Иван Демерджиев е юрист от Пловдив, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров е някогашен началник на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, зам. основният секретар на МВР Станимир Станев е бил финансов инспектор в пловдивската полиция, директорът на националната полиция Атанас Илков също е бил в пловдивската полиция... Между впрочем последният тихомълком е назначен през октомври т.г. за титулярен ръководител на службата. Дотогава беше краткотраен началник.

Очевидно е, че държавният глава е цялостен стопанин на бранша за сигурност и на цялото Министерство на вътрешните работи. И че дружно с това носи и цялостната отговорност за всичко, протичащо се там - и за хубавото, само че и за неприятното, и за трагичното. При следващия инцидент номерът с отвинтването и завинтването на бушона трудно ще мине.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР