След като направи USB Type-C портовете за зареждане задължителни на

...
След като направи USB Type-C портовете за зареждане задължителни на
Коментари Харесай

Сменяемите батерии на смартфоните се завръщат

След като направи USB Type-C портовете за зареждане наложителни на всички смарт телефони, таблети и преносими компютри, Европейският съюз (ЕС) към този момент се споразумя за нови закони и разпореждания, целящи да създадат батериите по-устойчиви и неведнъж употребявани. Този нов правилник ще показа нов набор от провокации пред потребителските софтуерни компании и производителите на акумулатори, защото новите закони обгръщат целия витален цикъл на батерията. Целият витален цикъл на една батерия включва добиване на материал, промишлено произвеждане и изхвърляне.

Новият закон на Европейски Съюз ще бъде използван за всички типове акумулатори, продавани в Европейски Съюз, което включва акумулатори, употребявани в електронни устройства, индустриални акумулатори, автомобилни акумулатори и акумулатори, употребявани в двуколесни и електрически транспортни средства (EV). От началото на 2024 година производителите на акумулатори в Европейски Съюз ще би трябвало да регистрират общия въглероден отпечатък на продукта, още от извличането до процеса на преработване.

След това тези данни ще бъдат употребявани за установяване на оптимално ограничаване на CO2 за акумулатори, което ще влезе в действие още през юли 2027 година Те ще би трябвало да употребяват избран % рециклирани материали, т.е. 16% кобалт, 85% олово, 6% литий и 6% никел.

Новият правилник също по този начин изисква марките за потребителски технологии да проектират устройствата си по подобен метод, че батериите им да могат елементарно да се сменят, или посредством унищожаване на капака на батерията, или посредством унищожаване на винтовете, които са елементарно налични. Може ли това да значи връщане на сменяемите акумулатори в смарт телефоните? Е, това най-малко ще направи електронните устройства по-устойчиви и ще усъвършенства живота им. Това също ще понижи маржовете на облагата на фирмите по време на ремонта и поддръжката на устройствата.

Ако бъдат признати, новите разпореждания ще подсигуряват, че батериите, продавани в района на Европейски Съюз, са по-устойчиви в международен мащаб, като в последна сметка дефинират стандарт за останалата част от света. Правилата освен правят оценка въглеродния отпечатък, само че фирмите, участващи в процеса на произвеждане на акумулатори в Европейски Съюз, също ще би трябвало да разпознават, предотвратяват и адресират проблеми с правата на индивида и труда във веригите си за доставки.

Европейски Съюз приложи този нов закон единствено за основни първични материали като литий, никел, кобалт и графит. Освен това Европейски Съюз си сложи и амбициозни цели за събиране. Тя има за цел да събере 45% от рециклируемите материали на електронните устройства до 2023 година и 73% до 2030 година Освен това, в тази ситуация на електрическите автомобили, тя цели да събере 100% рециклирани материали.

Е, новият правилник на Европейски Съюз за батериите чака дефинитивно утвърждение от Парламента и Съвета и сигурно ще сложи сложни провокации пред компании за потребителска електроника като Apple, Гугъл, Samsung и други, защото те би трябвало да премислят дизайна на своите устройства. Дори производители на акумулатори като Panasonic и Samsung SDI.

Всички компании, които се занимават с акумулатори, ще би трябвало да стартират да се приготвят за новите закони, да преразгледат своите вериги за доставки и интервенции, а също по този начин да влязат в решения за съдействие с рециклиращите компании.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР