След като можете да бъдете министър с двойно гражданство, защо

...
След като можете да бъдете министър с двойно гражданство, защо
Коментари Харесай

Проф. Киров за промените в Конституцията: Не може едни да са по-равни от другите, както казва Оруел във Фермата на животните

След като можете да бъдете министър с двойно поданство, за какво да не може да бъдете магистрат с двойно поданство? Защо да не бъдете началник на Българска народна банка или на ДАНС, или на ДАР, или на " Военното разузнаване “? Тези въпроси сложи в ефира на предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

" Знаете ли какъв брой позиции в Министерството на защитата и в Министерството на вътрешните работи са резервирани единствено за лица, които са единствено български жители? Тогава значи, че ние необятно би трябвало да отворим вратата на двойни жители да заемат тези позиции. Когато вие разрешавате за народните представители и на министрите, на какво съображение вие ще възбраните на магистратите да имат двойно поданство, чиновниците в ДАНС, ръководителите на ДАНС, на ДАР и така нататък, и така нататък По същия метод са нотариусите – за какво би трябвало да бъдат единствено български жители? Подобни ограничавания, създавани със закон, могат да бъдат атакувани като противоконституционни, откакто правилото в Конституцията е нарушен, т.е. че двойни жители могат да заемат висшите етажи на властта в България и да упражняват властта. Нещо повече – че нашата Конституция, що се отнася до правата на жителите, е построена върху правилото на равноправието и недопускането на дискриминация ", обърна внимание някогашният парламентарен арбитър.

По думите му нито една балканска страна не позволява сходно нещо: " По обясними съображения – от позиция на историята на националните страни на Балканския полуостров. Има над 10 закона в България, които са свързани със структуриране и кадрово попълване на държавната администрация, в това число на правосъдната власт, които изискват съответните позиции да бъдат заемани от лица, които са единствено български жители. Например, не може да бъдете нито арбитър, нито прокурор, нито следовател, в случай че имате двойно поданство ".

Според проф. Пламен Киров нищо чудно да пристигна един миг, в който народните представители надълбоко да съжаляват за това, което са направили в рамките на  седмица: " Не може едни да са по-равни от другите, както споделя Оруел във " Фермата на животните “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР